BIST 10.159
DOLAR 32,12
EURO 35,17
ALTIN 2.468,34
HABER /  GÜNCEL

Uzanlar'dan Ürdün Kralı'na rüşvet

Uzan Ailesi'nin yurtdışı hesaplarının ortaya çıkarılması için Adalet Bakanlığı'yla işbirliği yapan İsviçre Federal Savcılığı'na ilginç sonuçlar geldi!

Abone ol

Uzanlar'ın yurtdışı hesaplarının ortaya çıkarılması için Adalet Bakanlığı'yla işbirliği yapan İsviçre Federal Savcılığı'ndan gelen cevapta, Uzan ailesinin Ürdün Kralı Abdullah'a, 1 milyon dolar nakit para transfer ettiği ortaya çıktı.
Uzanlar'ın Ürdün vatandaşı olmasını sağlayan 10 Ağustos 1999 tarihli Ürdün Kraliyet Kararnamesi'nin imzalanmasının ertesi günü, Uzan şirketi Rumeli Telekom hesabından, Egebank aracılığıyla İsviçre'de bulunan bir başka Uzan şirketi olan EMS Entertainment'a 5 milyon dolar havale edildi.

Avukat devrede
Bu transferden bir gün sonra da (12 Ağustos 1999) EMS'nin hesabından bu kez Kral Abdullah adına (King Abdullah II bin Al-Hussein) hesabına çek kesildi. Çek, daha sonra Ürdün Merkez Bankası'nın New York'ta bulunan Chemical Bank'taki hesabına alacak kaydedildi.
İsviçre'den Federal Savcı Lienhard Ochsner imzasıyla Adalet Bakanlığı'na 24 Mart 2005'te gönderilen yazının beşinci sayfasında, bu hesap hareketiyle ilgili şu açıklama yer aldı:

Transferle ilgili yazı
"Bu işlemler EMS Management System AG'nin muhasebe kayıtlarına işlenmiştir. Kayıt "KK Rumeli" cari hesabı üzerinden yapılmıştır. Çek, Ürdün Merkez Bankası Chemical Bank NY'nin bir kontosuna (hesabına) alacak olarak kaydedilmiştir. RA Gürüninger (Uzanlar'ın İsviçre'deki avukatı ve EMS adlı şirketin yetkilisi) tarafından UBS AG'ye (İsviçre bankası) gönderilen bir yazıya göre çek, Ürdün Kralı Abdullah Hüseyin'e, çocukları ve sıkıntı içinde bulunan askerler vs. yararına bir hediyedir."

Pasaport da aldılar
Cem Uzan 10 Ağustos 1999 tarihinde 3087 numaralı Kraliyet Kararnamesi'yle 7601032332 numaralı Ürdün vatandaşı oldu.
G000443 numaralı Ürdün pasaportunu da 16 Ekim 1999'da aldı. Hakan Uzan da yine 10 Ağustos 1999 tarih ve 1850 sayılı Kraliyet Kararnamesi'yle 4671042657 numaralı Ürdün vatandaşı oldu, Hakan Uzan, 437750 numaralı Ürdün pasaportuna da 30 Ağustos 1999 tarihinde kavuştu.

Önce ret, sonra kabul

Hakan Uzan ile Ürdün Kralı Abdullah arasındaki ilişki 1990'lı yılların ortalarında, ABD'deki George Washington Üniversitesi'nden okul arkadaşlığına dayanıyor. Abdullah, Prens olduğu dönemde iki kez Türkiye'ye geldi. Bu ziyaretlerde Hakan Uzan tarafından ağırlandı, Uzan'ın yatında ve evinde kaldı. Uzan kardeşler de 1999'da Ürdün vatandaşlığı aldı. ABD'de görülen Motorola davası sırasında Uzan kardeşlerin Ürdün vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Hem Uzanlar hem de Ürdün makamları bu durumu sürekli reddetti. Ürdün, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılan yazışmalarda, böyle bir kayıt bulunmadığını bildirdi. Buna karşılık Türkiye tarafı 25 Ekim 1999 tarihli Ürdün Resmi Gazetesi ile pasaportlara ilişkin belgeleri gönderdi. İzinsiz olarak başka ülke vatandaşı olduklarından Uzan kardeşlerin Türk vatandaşlığından çıkarılması için 2002'de kararname hazırlandı. Ancak DSP-MHP-ANAP koalisyonun ortağı MHP'nin imzalamaması nedeniyle kararname çıkmadı. Babası Kral Hüseyin'in ölümünden sonra Türkiye'yi kral olarak ziyaret eden Abdullah da pasaport verildiğini kabul etti, ancak iptal edildiğini söyledi.

Haber  : Nedim ŞENER
Kaynak:
www.milliyet.com.tr