BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,10
ALTIN 2.471,85
HABER /  GÜNCEL

BM'nin sarsıcı fuhuş raporu!

BM raporuna göre, insan ticaretiyle uğraşan mafya yılda 360 milyon dolar kazanıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 469 kadın kaçırıldı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler bugün açıklayacağı raporda İnsan Ticareti Raporunda Türkiye'de fuhuşa dayalı kadın ticareti ile ilgili birbirinden çarpıcı bilgilere yer verdi. Rapora göre Türkiye'de kadın ticaretinden mafyanın eline geçen toplam para yıllık 360 milyon doları buluyor.

BM Uluslararası Göç Örgütü'nün IOM) yeni kampanyası için hazırlanan 'Türkiye, İnsan Ticareti ve Eğilimleri' raporunu ABD hükümeti finanse etti. Türkiye'de insan ticaretine mağdur edilen kadınların yarısından çoğunun Ukrayna ve Moldova'dan geldiği belirtilen raporda, geri kalanın da Balkanlar ve Doğu komşulardan geldiği ifade edildi. BM çalışmasında ilgi çeken en önemli noktalardan biri de kadın ticareti ve fuhuşla ilgili verilen çarpıcı detaylar oldu. İnsan ticaretini sosyal ve ekonomik yönden ele alan raporda, mafyanın kadınlar sayesinde milyonlarca dolar para kazandığına dikkat çekti.

VAATLE KANDIRILIYOR

Buna göre, yurtdışından gelen bu kadınlar müşteri başına ortalama 150 dolar ücret alıyor ve günde 15 erkekle birlikte oluyor. Bu hesapla günlük 2250 dolar kazanan kadınların yıllık 340 gün üzerinden 765 bin dolar kazandığı ve bunun da önemli bir bölümünün mafyanın eline geçtiği ifade ediliyor.

Türkiye'de toplam mağdur sayısının 4690 olarak belirtildiği çalışmada en az yüzde 10'nun kadın ticaretine kurban gidenler olduğu vurgulanıyor. Bu hesapla da yıllık 360 milyon dolara ulaşılıyor. BM'in raporda belirttiği istatistiklere göre geçtiğimiz yıl ülkelerinden iş vaadi ile kandırılarak Türkiye'ye kaçırılan kadınların sayısı 496. IOM tarafından ülkelerine geri dönmeleri sağlanan 220 kadından alınan bilgilerin de yer verildiği raporda, kaçırılan kadınlar çocuklarına imkan sağlamak için Türkiye'ye geliyor. Kendi ülkelerinde günde 2 dolardan az kandıklarını belirten kadınların büyük çoğunluğu insan tacirleri tarafından 'bakıcılık' vaadiyle kandırılıyor.

Haber : Ceren AKDAĞ
Kaynak :