BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Uyarısız sigara satışına devam

Üzerinde "18 yaşını doldurmayanlara satılamaz" ibaresi bulunmayan sigara paketlerinin satımına 1 yıl, üretimine 6 ay daha devam edilecek. 1 yıl sonunda ise uyarı ibaresinin bulunması zorunlu olacak.

Abone ol

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun, Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, tütün mamulleri birim paketinin görünebilir herhangi bir dış yüzeyinde, bulunması öngörülen etiket bilgilerine ek olarak, üreticinin markası, barkodu, aynı marka adı altında üretilen mamulat çeşitlerini birbirinden ayırt etmeye yarayan ibare ve miktarın bulunması gerekecek. Ayrıca, "18 yaşını doldurmayanlara satılamaz" uyarısı bulundurulacak.

Sigaraların üzerinde ve nargilelik tütün mamullerinin iç ambalajları ile puro ve sigarilloların, varsa iç ambalajlarının üzerinde marka adının bulunması zorunlu olacak. Ayırt edici ibare birden fazla öğeden oluştuğu takdirde bu öğeler birim paketin görünebilir herhangi bir dış yüzeyinde birlikte yer alacak. Şeffaf grupmanlar üzerine birleşik ve genel uyarılar ile bırakım miktarlarının kapatılmaması kaydıyla etiket yapıştırılabilecek. Bu etiket üzerinde asgari olarak marka, üretim yeri ve tarihi, ayırt edici ibare, miktar bilgisi ve barkod bulunacak. Karton grupmanlar üzerinde kodlama veya benzeri bir işaretlemenin yanında üretim yeri ile ay ve yıl şeklinde üretim zamanı açıkça yazılacak.

10 Temmuz 2010 tarihinden önce Kurumca mamulat bazında satış izi belgesi verilen sigaralar 1 yıl daha satılabilecek ve belirtilen uyarı ibarelerini taşımayan tütün mamullerinin üretimine 6 ay süreyle devam edilebilecek