BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Üniversite bitiren 42 kişi çaycı oldu

İşsizliğin en çarpıcı örneği: 42 üniversite mezunu İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde çaycı, temizlik görevlisi ve ofisboy olarak çalışmaya başladı.

Abone ol

Aralarında öğretmen adaylarının bulunduğu pırıl pırıl üniversite mezunlarının, İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde çaycı, temizlik görevlisi ve ofisboy olarak çalışmaya başlaması, Türkiye'deki işsizlik sorununun en çarpıcı örneği oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün boş kadrolarına yerleştirilen üniversiteli gençlerin, zor ekonomik şartlar altında hizmetli olarak göreve başlaması polisi bile şaşırttı. Çaycılık ve ofisboyluk pozisyonunu kaybetmemek için bazıları, okudukları üniversitelerdeki kayıtlarını dondurdu. Çaresiz gençler, 'Ne yapalım ekmek parası' derken, polis ağabeyleri onlara yardımcı oluyor.

'TEKNİSYEN' HİZMETLİ

Üniversiteli gençlerin hizmetli olmalarının öyküsü şöyle: Emniyet Genel Müdürlüğü, açık olan hizmetli kadrosu için 'teknisyen yardımcılığı' adı altında iş ilanı verdi. Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girmiş ve kazanmış olan adayların alınacağı duyuruldu. İlan üzerine, KPSS'yi kazanan üniversite mezunu gençler çalışmak için müracaatta bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü de, müracaatlara göre bu kişilerin atamasını gerçekleştirdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde çalışmak üzere, 52 üniversiteli, işe başlamak için bulundukları illerden İstanbul'a geldi.

Emniyet'in ilanına başvuran bazı gençler, 'teknisyen yardımcılığını' kendi branşları ile ilgili birimlerde yardımcı olarak çalışacaklarını zannettikleri için, 'polis ağabeylerinden' öyle olmadığını öğrenince, vazgeçti.

42 ÜNİVERSİTELİ İŞBAŞI YAPTI

Ekonomik zorluklar yaşadıkları için çalışmaya mecbur kalan 42 üniversiteli ise, Emniyet koridorlarında yeni görevlerine başladı. Müdürlerin ve büro personelinin hizmetlisi olarak çalışan gençlerin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü merkez binası, Gayrettepe Emniyet binası ve ilçelere dağıtımları yapıldı. 'Teknisyen yardımcıları' ayda 450 YTL maaş alacak.

Çaresiz Emniyet çaycıları

Ünİversİtelİ çaycılardan, Sivas'tan çalışmak için İstanbul Emniyeti'ne gelen A. D. şunları söyledi: 'Üniversiteden mezun olduktan sonra iş aramaya başladım. Uzun süre işsiz kaldım. KPSS'ye girerek memurluk için müracaatta bulundum. Bir ay sonra aradılar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde kadro açıldığını söylediler. Ben de kalkıp geldim; teknisyen yardımcılığının ne olduğunu bilmiyordum. Bana polis ağabeyler anlattı. İşe ihtiyacım vardı ve çalışma kararı aldım. Benimle birlikte çalışma hakkı kazanan birkaç kişi, çalışma şartlarını öğrenince işe başlamadan bıraktı.'

4 KİŞİYE BAKIYORUM

Emniyet'te görevine başlayan bir başka hizmetli L. E. de, her gününün iş bulma umudu ile geçtiğini belirterek şunları söyledi: 'Annem, babam ve iki kardeşime destek olmak zorundayım. Çalışmak için umutla sınava girdim. Kazandığım bildirilince derin bir 'oh' çektim. Aileme bakmak zorunda olduğum için çalışmaya başladım.'


Polis ağabeyleri: Yazık bu gençlere

Ünİversİteli 'teknisyen yardımcıları' en büyük desteği polis ağabeylerinden görüyor. Polisler genç mesai arkadaşlarını aralarına kabul ederken, onların bu tür işlerde çalışmalarını yadırgıyor. Gelen gençlerin işsizlik yüzünden bu işi tercih ettiklerini belirten polisler 'Yazık bu gençlere. Hepsi pırıl pırıl, ama işsizlik yüzünden kendi branşlarında çalışamıyorlar. Yapacak başka işleri olmayınca da mecburen burada çaycılık, odacılık yapıyorlar' diyor.

Haber: Devrim TOSUNOĞLU / İSTANBUL
Kaynak: