BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.440,10
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türksat 1B uzay çöplüğüne gönderilmiş

Türksat'tan yapılan açıklamaya göre TÜRKSAT 1B'nin ömrü bitmiş ve çöplüğüne gönderilmiş.

Abone ol

Türkiye'nin haberleşme uydularından TÜRKSAT 1B'nin ''ömrünün bittiği ve uzay çöplüğüne gönderildiği'', bu işlemin üretici firma ile koordinasyon halinde Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) belirlediği standartlara uygun yapıldığı bildirildi. TÜRKSAT 1B uydusunun yer istasyonuyla hiçbir şekilde bağlantısının kesilmediği ve faaliyetleri sırasında sürekli kontrolün sağlandığı, kaybolmasının söz konusu olmadığı belirtildi.

TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş'den yapılan açıklamada, TÜRKSAT 1B uydusunun uzayda kaybolduğuna dair bilginin kesinlikle doğru olmadığı vurgulandı. Açıklamada, ''Zira böyle bir durum, uydu, uzaydaki diğer haberleşme uydularına çarpma tehdidi oluşturabileceğinden gerek ITU, gerekse diğer uydu işletmecileri tarafından katlanılabilecek bir risk değildir.

TÜRKSAT A.Ş de böyle bir riski alamaz ve almamıştır. Uydularımızın uzaydaki her türlü yönetimi ve kontrolü başarılı bir şekilde sağlanmaktadır'' denildi. Açıklamada, 1994'te fırlatılan uydunun ömrünün üretici firma tarafından 10 yıl olarak belirlendiği anımsatıldı.

''Uydunun ömrü bitmiştir ve uzay çöplüğüne gönderilmiştir'' denilen açıklamada, şöyle devam edildi: ''Uzay çöplüğüne gönderilme kriterleri ise ITU tarafından belirlenir. Bu kurumunun belirlediği kriterlere tüm uydu işletmecileri uymakla yükümlüdür. TÜRKSAT A.Ş de üretici firma ile koordinasyon halinde bu kriterlere uygun hareket etmiştir. TÜRKSAT 1B uydusunun yer istasyonuyla hiçbir şekilde bağlantısı kesilmemiştir ve faaliyetleri sırasında sürekli olarak kontrolü sağlanmıştır. Uydunun uzay çöplüğüne gönderilmesi kararı üretici firma ile birlikte alınmıştır. Üretici firmanın desteği ile bu işlem, eksiksiz ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.''

''YÖRÜNGE HAKLARI KORUNUYOR''

Açıklamada, Türkiye'nin uzaydaki yörünge haklarının da korunduğu vurgulandı. Uzaydaki yörünge haklarının Türkiye Cumhuriyeti devleti adına tahsis edildiği belirtilen açıklamada, ''Herhangi bir sebeple yörünge haklarımızı kaybetmemiz söz konusu değildir. Bu konuyla ilgili tüm görevler TÜRKSAT A.Ş tarafından, Telekomünikasyon Kurumu ile koordineli bir şekilde yerine getirilmektedir'' denildi. TÜRKSAT A.Ş'nin uydu işletmeciliği ve uydu teknolojileri konularında kendisine verilen yetkiler çerçevesinde faaliyetlerini eksiksiz şekilde sürdürdüğü, Türkiye'nin sahip olduğu uydular üzerinden verilen hizmetlerin sürekliliğini sağlamak ve yeni projelerle bu hizmetleri geliştirmek yolunda önemli adımlarla ilerlediği kaydedildi.