BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MAGAZİN

Türklüğü mü aşağıladı?

Tuğba Özay'a 6.5 Alişan'a 4.5 yıl hapis isteniyor. Peki neden?

Abone ol

İstanbul’da düzenlenen Toprak Operasyonu kapsamında tutuklu olarak yargılanan Kürşat Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 47 sanıklı davanın dünkü duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Savcısı Savaş Kırbaş dosya hakkındaki esas görüşünü açıkladı.

Savcı, Kürşat Yılmaz’ın “suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek”, 9 kez “gasp”, 5 kez “gaspa eksik teşebbüs”, 4 kez “hürriyeti tahdit”, “yaralama” ve “Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” suçlarından toplam 137 yıldan 257.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Savcı Kırbaş, davada tutuksuz yargılanan manken Tuğba Özay’ın “suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak” ve “Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” suçundan 2 yıldan 6.5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Savcı Kırbaş, “Asena” ismiyle tanınan dansöz Onur Çakmak’ın iş hürriyetini engellediği iddia edilen türkücü İbrahim Tatlıses’in Asena’nın şikayetinden vazgeçmesi nedeniyle davasının düşürülmesine, Kürşat Yılmaz’ın kurduğu örgütün üyesi olduğu iddiasından da delil yetersizliği nedeniyle beraatini istedi.

Yağmaya yardım

Savcı Kırbaş, işadamı Korkmaz Yiğit’in ise “yağmaya eksik teşebbüs” ve “örgüt adına faliyette bulunmak” suçlarından 4 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep ederken; “Banker Kastelli” olarak tanınan Abidin Cevher Özden’in ise “örgüt üyesi olmak”, “yağma ve yağmaya yardım etmek” suçlarından 16.5 yıldan 37.5 yıla kadar hapsini istedi.

Mütalaada sanıklardan Cemal Enginyurt’un da “örgüt adına faaliyette bulunmak” ve “yağma” suçlarından 11.5 yıldan 19.5 yıla kadar hapsi istenirken; türkücü Alişan’ın ise “örgüt içinde yer almamak ile birlikte bilerek ve isteyerek suç örgütüne yardım ve yataklık yapmak” suçundan 1.5 yıldan 4.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

İddianameden

Tuğba Özay örgüt üyesi gibi hareket etti

Davayla ilgili hazırlanan iddianamede, Tuğba Özay’ın Kürşat Yılmaz’la Mart 2003’te tanıştığı ve aralarında duygusal ilişki bulunduğu belirtilerek, şöyle denilmişti: “Zaman içinde Yılmaz ile birlikte hareket ettiği, Bodrum’da yakalandıklarında örgüt adına açıklamalarda bulunduğu ve Yılmaz’ın nikâhlı eşi olmamasına rağmen onun eylemlerine onay verdiği ve bir örgüt üyesi gibi hareket ettiği tespit edilmiştir.

Özay’ın, emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, örgüte üye olmak ve suç işlemek eylemlerinden 6.5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması gerekir. İddianamede ”Alişan“ olarak tanınan Alişan Serkan Tektaş’ın, ”örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek“ suçundan 3 yıla kadar hapsi isteniyordu.

İddianamede, devlet kademelerinde görevli kişilerden aldığı destek ve diğer mafya gruplarıyla ilişkilerini kullanarak, işadamlarından tahsilat yaptığı ve mali gücünü artırdığı vurgulananan Kürşat Yılmaz’ın “suç işlemek için örgüt kurmak”, “nitelikli yağma”, “tehdit” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından toplam 166 ile 307 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

Tuğba 4 aydır hapiste

Tuğba Özay, Akmerkez Rezidansı’nda geçen yaz meydana gelen silahlı çatışmayla ilgili yürütülen soruşturmada tutuklanmıştı. Sevgilisi Akın Büyükoğlu’ndan ayrılmak için Yaşar Öz ve adamlarından yardım isteyen Özay, Öz’ün adamı Abdülcabbar Kibaroğlu’nu tetikçi olarak tuttuğu iddiasıyla geçen Ağustos ayında gözaltına alınıp “çeteye yardım ve yataklık” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.