BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Baro Başkanı sindiremedi

Bağımsız yargı mitinginde hükümete sert eleştiriler vardı.

Abone ol

Ankara Tandoğan Meydanı’nda yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı “Bağımsız Yargı” mitinginde, geçtiğimiz hafta yasalaşan Hakim ve Savcılar Kanunu protesto edildi.

Mitingde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, şu ana kadar kapalı toplantılarda tartıştıkları yargı sorunlarını vatandaşla paylaşmak zorunda kaldıklarını söyledi.

‘ANAYASA İMAMIN İŞİ DEĞİL’

Özok, anayasayı hukukçuların hazırlaması gerektiğini belirterek, “Anayasa hukukçuların işidir; anayasa tüccarın, imamın işi değildir. Herkes en iyi bildiği işi yapsın, hem de 5 vakit yapsın. Biz de işimizi yapalım” dedi.

KUL YOK YURTTAŞ VAR

“Yargıç ve savcılarla ilgili yapılan yeni düzenleme ile hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi büyük darbe almıştır” diyen Özok, şunları kaydetti:

“İnsanlığın ulaştığı teknoloji ve bilim çağı, insanlar ve toplumlar arasındaki eşitsizliği, adaletsizliği, haksızlığı ve en önemlisi yaşam kaynağı olan milli gelirin paylaşımındaki dengesizliği giderememiştir. Bu olumsuzlukların en aza indirildiği toplumlarda egemen güç, insan hak ve özgürlüklerine dayanan, hukukun üstünlüğü ve hukuk devletidir. Çünkü hukuk devletinde her şeyi hukuk belirler.

Temel ölçüt bireydir. Tebaa yoktur, özgür insan vardır. Kul yoktur, yurttaş vardır. Bundan rahatsız olanlara izin vermeyeceğiz. Hukuk devleti ilkesi demokratik yöntemlerle yönetimi elde eden yöneticilerin de yönetilenler gibi kendilerini hukukla bağlı olmalarını öngörür. Bunun doğal sonucu, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesi, devletin tüm eylem ve işlemlerinin yargı denetimine bağlı tutulmasını zorunlu kılar. Hukuk devletinde yürütme erkini elinde tutan hükümet üyeleri ve başbakan hiç bir şekilde yargı temsilcilerini etkileyecek beyan ve davranışta bulunamaz. Bulunuyorsa o ülkede hukukun üstünlüğünden söz edilemez.”