BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Türkiye’nin siyasi istikrarıyla birlikte...

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin siyasi istikrarıyla birlikte özellikle enerji politikalarının stabil ve makul olu...

Abone ol

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin siyasi istikrarıyla birlikte özellikle enerji politikalarının stabil ve makul oluşunun Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) dönem başkanlığına seçilmesinde önemli bir gösterge olduğunu söyledi.
Uluslararası Enerji Ajansı Bakanlar Toplantısı dönem başkanlığı nedeniyle Paris’te bulunan Bakan Yıldız, TRT Haber canlı yayınında 2 gün sürecek Paris temaslarını ve dönem başkanlığını değerlendirdi. Bakan Yıldız, Türkiye’nin UEA’nın 40. kuruluş yıl dönümünde ilk defa dönem başkanlığını gerçekleştireceğini belirterek, “Türkiye’nin siyasi istikrarıyla birlikte özellikle enerji politikalarının stabil ve makul oluşu, dönem başkanlığına seçilmesi için önemli bir gösterge oldu” dedi.
Türkiye’nin kaynak çeşitliliğinin artmasında kendisinin ve AB’nin arz güvenliğini sağlamasında geliştirdiği çözümlerin de bu başkanlığa etkili olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
“Türkiye artık kaynak çeşitliliği ile birlikte arz güvenliğinden kaynaklanan sıkıntıları en az seviyeye indirdi. Artık enerji arzımız talepten fazla gerçekleşiyor. Bu durum da Türkiye’nin enerjide geldiği seviyeyi net bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle 2 gün sürecek temaslarımızda uluslararası ve işbirliği içinde olduğumuz şirketlerle de görüşmelerimiz olacak. Japonya ile yaptığımız nükleer anlaşmanın bir parçası olan GDF Suez’de buna bir örnek. GDF Suez Türkiye’ de 7-8 milyar euroluk bir yatırım öngörüyor. Şuanda Türkiye’de enerjide 118 milyar dolarlık bir yatırım portföyü öngörüyoruz. Yine temaslarımız kapsamında Norveç Petrol ve Enerji Bakanı ile görüşmelerimiz olacak. Özellikle yenilenebilir enerjide teknolojisi bakımından Norveç çok ileride olan bir ülke. Bizim yenilenebilir enerjideki arzımız yüzde 25-26’lar ile birçok AB üyesi ülkenin üzerindedir. Türkiye olarak ürettiğimiz her elektriğin 4 de birini yenilenebilir kaynaklardan elde ediyoruz.”
(İHA)