BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'nin "şanslı" işçileri

Batman ve Mardin Tabip odalarının birer çalışanı bu haklarını kullanarak ekonomik ve sosyal haklarını geliştiriyor.

Abone ol

Milyonlarca işçinin sendikaya üye olamadığı, üye olanların çeşitli nedenlerle toplu sözleşme hakkından yararlanamadığı bir ortamda Batman ve Mardin Tabip odalarının birer çalışanı bu haklarını kullanarak ekonomik ve sosyal haklarını geliştiriyor.

Alınan bilgiye göre, DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası, Metro Grossmarket gibi binlerce işçinin çalıştığı iş yerlerinin yanı sıra bir işçinin çalıştığı iş yerlerinde örgütlenerek toplu sözleşme imzalıyor.

Sendikanın toplu sözleşmesi kapsamına aldığı Batman ve Mardin tabip odalarında 1'er, Eskişehir ve Manisa tabip odalarında 2'şer, Manisa Tabip Odasında 3, Adana ve Ağrı tabip odalarında 4'er, Antalya Tabip Odasında 5, Peyzaj Mimarları Odasında 6, Ankara Tabip Odasında 8 işçi çalışıyor.

Sendika yöneticileri toplu sözleşme görüşmeleri için 1 ya da birkaç işçinin çalıştığı iş yerleri için yüzlerce kilometre yol kat ediyor. Örneğin sendika yöneticileri, Mardin'deki bir işçi adına toplu sözleşme imzalamak için bin kilometre yol gidiyor.

Mardin ve diğer bazı illerdeki iş yerlerde işçiden alınan yıllık aidat miktarı, toplu iş sözleşmesi imzalamak için yapılan masrafı karşılamaya yetmiyor.
Buna karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Temmuz 2009 ayı verilerine göre, yaklaşık 140 bin işçi sendika üyesi olmasına rağmen sendikalarının yüzde 10'luk iş kolu barajını aşamadığı için toplu iş sözleşmesi hakkını kullanamıyor.

"ÇALIŞAN SAYISININ ÖNEMİ YOK"

Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, yaptığı açıklamada, sendika olarak iş yeri ölçeğine bakmaksızın sendikal örgütlenmeyi ülkenin her yerine taşımayı, bütün çalışanların sendikalarla tanışmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Ebetürk, şöyle konuştu:
"Bir kişinin çalıştığı iş yerinde sendikaya üye olması toplu sözleşme için yeterli. Sayının artması durumunda çalışanların yarıdan fazlasının sendikaya üye olması gerekiyor. Örneğin 2 kişi çalışıyorsa ikisinin, 3 kişi çalışıyorsa yine ikisinin, 4 kişi çalışıyorsa 3'nün sendikaya üye olması toplu iş sözleşmesi yetkisi için yeterli."

MARDİN'DEKİ BİR İŞÇİNİN HAKLARI

Sendikanın Mardin Tabip Odasında çalışan üyesi adına imzaladığı toplu iş sözleşmesi halen yürürlükte bulunuyor.
Toplu sözleşmeye göre, işçinin ücreti toplu sözleşmenin birinci yılında yüzde 10 artırıldı. İkinci yıl zammı da yüzde 10 olarak belirlendi. İşçiye ayrıca yılda 2 ikramiye, iş yerinde geçirdiği her hizmet yılı için 3 lira kıdem zammı verilecek.

İşçiye sözleşmenin birinci yılında aylık 200, ikinci yılında 225 lira yemek yardımı, Şeker ve Kurban bayramlarından önce 200 lira bayram yardımı, çocukları için her ay memurlar için geçerli olan miktarda çocuk yardımı yapılacak. İşçinin kıdem tazminatı da 35 gün üzerinden hesaplanacak.