BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.438,38
HABER /  DÜNYA

Türkiyenin insan hakları karnesi

ABD, Türkiye'nin insan hakları raporunu yayımladı. Rapora göre bazı alanlarda ciddi sorunlar var. İşte o karne:

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı yıllık insan hakları raporunun Türkiye bölümünde, devletin genellikle vatandaşların haklarına saygı gösterdiği, ancak bazı alanlarda ciddi sorunların devam ettiği belirtildi.

GÜVENLİK GÜÇLERİ YASA DIŞI CİNAYET İŞLİYOR

Raporda, insan hakları kuruluşlarının verilerine göre, güvenlik güçlerince uygulandığı ileri sürülen işkence, dayak ve kötü muamele vakalarında da artış olduğu savunuldu.

Bazı güvenlik güçleri mensuplarının yasa dışı cinayetler işlediği savunularak, bunlara ilişkin olarak tutuklama, dava açma ve mahkumiyet oranlarının, vaka sayısına göre az olduğu ifade edildi.

301. MADDEYE GÖNDERME

Raporda devletin, aralarında TCK'nin hükümete, devlete, Türklüğe ve cumhuriyetin kurum ve sembollerine hakaret edilmesini yasaklayan maddelerinin de dahil olduğu anayasal kısıtlamalar ve yasalar aracılığıyla ifade özgürlüğünü sınırladığı savunuldu.

İNTERNET ÜSTÜNDEN YASAKLAR

Mahkemelerin çeşitli durumlarda belirli internet sitelerine erişimi yasaklamasıyla ifade özgürlüğündeki sınırlamaların, internet üzerinde de genişletildiği dile getirildi.

Raporda şu görüşlere yer verildi:

- Cezaevlerindeki kötü koşullar devam etti ve cezaevlerinde 'aşırı kalabalık' ve personelin eğitimindeki yetersizlik, sorun olarak ortaya çıktı.

- Yetkililer, bazı durumlarda, gözaltına alınanların yasada yer alan acilen avukatlarıyla görüşme olanağına riayet etmedi.

- Bazı devlet yetkilileri ve askeri yetkililer, zaman zaman yargının bağımsızlığına müdahale etti ve yargıçlarla savcılar arasındaki aşırı yakın ilişkiler, adil yargılanma hakkını engellemeye devam etti.

- Davaların aşırı uzun sürmesi de bir problemdi.

- Gayrimüslim dini grupların dinlerinin gereklerini açıkça yerine getirme, mülk edinme ve dini liderlerini yetiştirme konularında karşılaştığı sınırlamalar devam etti.

- Töre cinayetleri ve tecavüzlerin de içinde yer aldığı kadınlara karşı şiddet, yaygın bir sorun olmayı sürdürdü.

- Çocuk yaştakilerin evlendirilmesi de bir problemdi.

İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE ÖRNEKLER:

ABD insan hakları raporunun Türkiye bölümünde, daha sonra insan hakları ihlallerine ilişkin veriler ve iddialar örnekler halinde dile getirildi. 

- Gazeteci Hrant Dink'in geçen yıl 19 Ocak'ta katledildiğini hatırlatan raporda, buna ilişkin ardından meydana gelen gelişmeler anlatıldı ve "kamuoyunda, bu suçun esas kaynağı ve aşırı milliyetçilik konusunda tartışmalar yaşandı" denildi.

- Raporda, geçen yıl 22 Temmuz'da yapılan genel seçimlerle 21 Ekim'de cumhurbaşkanının seçim yöntemine ilişkin düzenlenen referandumun, özgür ve adil ortamda gerçekleştirildiğine işaret edildi.

YUNANİSTAN DA İHLAL VAR

Raporun Yunanistan bölümünde de, insan hakları ihlalleri arasında, Ortodoks Hristiyanlık dışındaki dinlere mensup olanların kısıtlamalarla ve idari engellerle karşılaştığına, etnik azınlık gruplarının "kendilerini tanımlama" olanağının sınırlandığına ve etnik azınlıkların ayrımcılığa uğradığına yer verildi.