BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Türkiye'nin doğuya kaymasının nedeni

Türkiye yönünü doğuya mı kaydırıyor? Eksen kayması tartışmalarına Economist Intelligence Unit ilginç bir yorumla katıldı.

Abone ol

Küresel ekonomik analiz ve değerlendirme kuruluşu Economist Intelligence Unit kuruluşuna göre, Türkiye'nin doğuya kayması siyasi değil ekonomik amaçlı.

Economist Intelligence Unit kuruluşunun kıdemli ekonomisti Robert O'Daly'nin değerlendirmesine göre, Türkiye'nin, Doğu ülkeleriyle ilişkilerine ağırlık vermesinde, Avrupa Birliği'nin kriz nedeniyle dış ticaret talebinin azalması etkili oldu.

Robert O'Daly, Türkiye'nin başta komşu ülkelerle ilişkilerini ve bu çerçevede ticari ilişkilerini geliştirdiğini belirterek, Orta Doğu bölgesine yönelimin, siyasi olmaktan çok ticari kaygılar taşıdığını ifade etti.

ORTADOĞU PAZARI, AVRUPA'DAN DAHA CANLI

Orta Doğu ülkeleri pazarının, bu aşamada Avrupa pazarından daha canlı olduğunu belirten ekonomist, bu nedenle Türkiye'nin Orta Doğu pazarına odaklandığını belirtti.

Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin halen bir numaralı ticari ortağı niteliğini taşıdığının altını çizen O'Daly, bu çerçevede Türkiye'nin ekseninin halen Avrupa Birliği'ne doğru olduğunu vurguladı.