BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Taş Elemanları fabrikasında durmak yok!

Samsun'da Doğal Taş Elemanları Üretim Fabrikası'nda tonlarca ağırlıktaki kayalar birer sanat eserine dönüşüyor.

Abone ol

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 3 sene önce kurulan Doğal Taş Elemanları Üretim Fabrikası'nda tonlarca ağırlıktaki kayalar birer sanat eserine dönüşüyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kendi projelerinde kullanacağı plaka taş, bordür, oluk taşı, küp taş, dekoratif taşların üretiminin yapıldığı Doğal Taş Elemanları Üretim Fabrikası'nda teknolojik makinelerle tonlarca ağırlıktaki taşlar binlerce parçaya bölünerek kullanıma hazır hale getiriliyor.

Fabrikada günlük 300 metrekare civarında 3-4 ve 5 santim kalınlığında plaka taş, 40 ton civarında da küp taş üretimi yapılırken, belediyenin projelerine göre bilgisayar ortamında yapılan dekoratif şekillerde CNC tel kesme makinesiyle dekoratif kesimler yapılabiliyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait hammadde ocaklarından blok halinde getirilen gabro ve andezit taşları belediye işçileri tarafından kullanılan makineler tarafından görsel birer esere dönüşüyor.

Raylı sistem güzergahında da bu fabrikada üretilen küp taşlardan kullanıldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Raylı sistem güzergahı ve etrafında yaptığımız düzenlemelerde prefabrik taş, yani beton parke kullanılıyor.

Beton parkenin maksimum ömrü 7-8 sene oluyor, kısa sürede kırılıyor. Doğal taş kullanmak gibi bir ihtiyacımız oldu, büyük bir doğal taş kesme fabrikası kurduk.

Bu tesisin özellikle dikkat çekici boyutu, fabrikada 70 kişi kadar insan, arazide ürettiğimiz taşların montajında 100 kişi çalıştığını varsayarsak 170 kişiye iş veriyor. Tabiattan aldığımız taşları getiriyoruz, ahşap keser gibi bu fabrikanın içerisinde kesip isteğimiz boyutta üretiyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Samsun'da şehrin her yerinde bu taşlardan oluşmuş doğal kaplama malzemelerle karşılaşacağız.

Bizim kentimiz Türkiye'nin belki de hiçbir kentinde olmayan oranda doğal taş kullanan, doğal taşla kenti peyzaja tabi tutan bir şehir klasmanına girecek" dedi.

Ayrıca, Doğal Taş Elemanları Üretim Fabrikası'na yeni yapılacak yatırımların ardından cilalanmış plaka taşı üretimi de yapılabilecek.