BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,10
HABER /  GÜNCEL

Türkiyenin acı terör bilançosu

Habur’dan dün teslim olan bir grup PKK’lı terörün bitmesinde bir başlangıç mı olacak bilinmez ama Türkiye geçen 25 yılında çok şey kaybetti...

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-

Kürt açılımı tartışmaları sürerken dün Kandil dağından bir grup PKK’lının Habur sınır kapısından teslim olması “Kürt sorununda yeni bir döneme girdik?” beklentisine neden oldu.

Kimi eleştirilere ve kaygılara karşın toplumun farklı kesimleri ve kurumlar bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.

Süreç nasıl sonuçlanacak bunu zaman gösterecek, ama bu günlerde Türkiye’nin 25 yıllık tarihine damga vuran PKK’yla mücadele sürecini yeniden hatırlamakta fayda var.

On binleri bulan insan kaybı, yüz milyar dolarla ifade edilen ekonomik maliyet, büyük paralar dökülen sınır ötesi harekatlar ve PKK’nın tek taraflı ateşkes ilanları ile işte 25 yılın öyküsü:

SINIR ÖTESİ HAREKATLAR

15 Ağustos 1984’te Eruh Jandarma Karakolu’nun basılmasıyla başlayan PKK terörünü bitirmek için irili ufaklı 25 kez sınır ötesi harekat düzenlendi. Bu operasyonlardan öne çıkanlar şunlar:

1983: 6 bin 500 asker sınırı 5 km geçti. Operasyonlarda Barzani kampları da zarar gördü ve PKK ile Barzani arasındaki ilk yakınlaşma bu günlerde oldu.

1991: "Süpürge Operasyonu" adıyla yapılan operasyonda Durji bölgesinde yakın temas sağlandı. 1991 yılı boyunca çeşitli defalar sınır aşılmak zorunda kalındı. Dohuk, Erbil, Zaho, Selahaddin şehirlerine Türk güvenlik güçleri ve istihbaratı kalıcı olarak yerleştirildi.

1992: 15 bin kadar asker hava ve tank desteği altında Ekim 1992’de yapıldı. Bu harekatta 450 civarında PKK’lı öldürülürdü.

1994: 5 bin asker ile bir kez daha sınır 15 km kadar geçildi.

1995: Çelik Operasyonu kapsamında 35 bini aşkın asker sınırı aştı. 60 km’den fazla içeriye girildi 12 PKK kampı hedeflendi ve birçok PKK militanını etkisiz hale getirildi.

1995: Tampon bölge kurulması hedeflendi. Temmuz 1995’de sınır aşılırken operasyonlar bir buçuk ay sürdü. Operasyonlarda 500"den fazla PKK"lı öldürüldü.
1996: Havadan Zap, Haftanin ve Kumri dağı ve çevresi bombalandı. Yazın Sinat, Aresindi Boğazı, Birkiavda, Haftanin ve Gelereş civarındaki kamplar hedefteydi.

1997: `Balyoz Operasyonu` ile hava desteği altında 35 bin asker operasyona katıldı. Yaz boyunca Irak"ın kuzeyinde kalındı. Operasyona 10 binden fazla takviye asker katıldı.

1997: Eylül’deki operasyon tank desteği altında yaklaşık 10 bin askerle yapıldı. Ekim’in ikinci haftasında geri dönüldü. Dönüşte bin kadar asker sınır boyunda konuşlandırıldı. Bu operasyonlarda TSK 2 helikopterini kaybetti.

1997: Çekiç Operasyonunda Hakurke bölgesine girildi. Operasyona 20 bin asker katıldı.

1998: 15.000 kadar askerle düzenlenen Murat Operasyonu da istenen sonucu veremedi.

1999: Havadan bombalama ve karadan operasyonlar düzenlendi. Lolan ve Hakurke’ye havadan bombalama yapıldı.

2008: K. Irak`ta belirlenen hedefler karada konuşlu uzun menzilli silahlar ve Hava Kuvvetleri`ne mensup uçaklar ile vuruldu. 237 terörist etkisiz hale getirildi.

PKK’NIN TEK TARAFLI ATEŞKESLERİ
DİĞER SAYFADA

[PAGE]



PKK’DAN 6 KEZ ATEŞKES İLANI

PKK bu süreçte 6 kez tek taraflı ateşkes ilan etti. Türkiye bu ateşkeslerin tamamını, “Tek bir terörist kalmayana kadar mücadeleye devam” kararıyla dikkate almadı. İşte PKK’nın aldığı ateşkes kararları:

İlk ateşkes 1993 yılında ilan edildi. Öcalan’ın ilan ettiği bu ateşkese Talabani de aracılık etti. Bu dönemde teskere alan 33 asker şehit edildi.

1995 yılında Öcalan ikinci kez ateşkes ilan etti. Tansu Çiller ve Doğan Güreş dönemi PKK ile sertleşen mücadele üzerine PKK ateşkesi sona erdirdi.

1998 yılında ateşkes ilanından sonra baskılar üzerine Öcalan Suriye’den çıkmak zorunda kaldı. Öcalan’ın Kenya’da yakalanmasından sonra ateşkes bitirildi

1999 yılında yirmi kişiden oluşan iki barış grubu Türkiye’ye geldi. Ancak Öcalan üzerinde baskılar yapıldığını iddia eden örgüt ateşkesi 2004 yılında bitirdi.

Örgüt ayrıca 2006 ve 2007 yıllarında başlayan ve bugüne kadar süren iki ateşkes daha ilan etti.

TERÖRÜN KORKUNÇ BİLANÇOSU
DİĞER SAYFADA

[PAGE]



BEDELİ TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ

Resmi ağızlardan gelen açıklamalara göre terörle mücadele sürecinde yaralı ve sağ ele geçenler, teslim olanlarla birlikte etkisiz hale getirilen terörist sayısı 46 bin.

Bu dönemde verilen şehit sayısı 4 bin 937’si asker olmak üzere 6 bin 482.

Sivil kayıp ise 5 bin 660.

Kürt sorununu ipotek altına alan, binlerce cana mal olan terörün, malî bilançosu da çok ağır. Yine resmi ağızlara göre terör nedeniyle 25 yılda Türkiye’nin mali kaybı 300 milyar dolar oldu.

Bu parayla teröre kaynak yaratan işsizlik sorununa çözüm bulunarak en az 3 milyon kişiye istihdam imkânı yaratılabilirdi.

Teröre harcanan para ekonomiye, verimli kaynaklara yatırılsaydı Türkiyede kişi başına gelirle birlikte eğitim ve kültür düzeyi artmış olacaktı.

350 milyar dolara; 8 tane GAP, 35 bin kilometre otoban, 5 milyon derslikli okul, 370 Boğaziçi Köprüsü, 78 Atatürk Barajı yapılabiliyor. Bu rakam aynı zamanda Türkiye’nin hastane ve sağlık ocaklarıyla birlikte 83 yıllık sağlık gideri.