BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Suriye ve AB'ye sert tepki

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Rusya'nın Suriye'ye yönelik operasyonlarını eleştirdi, saldırılarda IŞİD'in hedef alınmadığını savundu. Rusya'nın bu konuda yanlış yaptığını söyleyen Sinirlioğlu, AB'nin mülteciler konusundaki tutumunun da sert çıktı.

Abone ol

Türkiye'den hem Rusya'ya hem de Avrupa Birliği'ne çok sert Suriye mesajı! Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Rusya'nın Suriye'ye yönelik operasyonlarının IŞİD'i hedef almadığını söyleyerek, Rusya'nın sınırda her an sınırda bir kaza olabileceği konusunda uyarıldığını açıkladı.

Bakan Sinirlioğlu, Ankara'da gazetecilere açıklamalarda bulundu. AB'yi mülteci sorununu "yeni keşfetmekle" eleştiren Sinirlioğlu,  AB'nin Türkiye'deki Suriyeliler için sağlayacağı fonun, "Türkiye için ayrılmış fonlardan karşılanmasının kabul edilemez olduğunu" söyledi. Sinirlioğlu, AB'nin vereceği paranın "Anlamsız ve önemsiz bir miktar da olmayacağını" söyledi.

Bakan Sinirlioğlu'nun bugün Ankara'da basın mensupları ile sohbetindeki mesajları şöyle;

RUSYA'YA: RUSYA YANLIŞ YAPIYORSUNUZ... HER AN BİR "KAZA" OLABİLİR

"Ruslar, 'Suriye'nin bölünmesine niyetimiz yok' dediler. Ama sonra bu sözlerine uygun davranışlar sergilemediler. Rus hava harekatlarına bakıyorsunuz, DEAŞ (IŞİD) ile mücadele konusunda bu harekatların hiçbir alakası olmuyor. Ruslar onun (Esed'in) sınırlarını tahkim eden bir strateji izliyorlar. 

"HER AN KAZA OLABİLİR"

Harekatların Türkiye sınırına yakın yerlerde yapılması tehlikeli durumları karşımıza çıkarabilir. Türkiye sınırında yapılacak harekatlar, kazalara sebebiyet verecek kadar ciddi bir durumdur.

AB'YE MÜLTECİ TEPKİSİ

Türkiye'deki Suriyeliler için harcanmak üzere bir çeşit külfet paylaşımı. Ancak bunun Türkiye'ye tahsis edilmiş fonlardan kullanımını öngörüyordu. Bunu kabul etmek mümkün değil. Çünkü sözkonusu olan, Türkiye'ye yardım değil. Suriyeli göçmenlerin durumunun iyileştirilmesi için Avrupa Birliği'nin yapacağı bir külfet paylaşımı. Bu sorun bizim sorunumuz değil, uluslararası bir sorun. Türkiye'ye ayrılmış, tahsis edilmiş fonlardan Suriyeli göçmenler için yardım yapılmasının kabulü mümkün değildir.

RAKAMLARLA TÜRKİYE'DEKİ SIĞINMACILAR

Bakan Sinirlioğlu, Türkiye'deki sığınmacılar konusundaki son rakamları da verdi.
Buna göre Türkiye'de, 2 milyon Suriyeli, 300 bin Iraklı, 50 bin de Afganistan'dan gelmiş sığınmacı var. Suriyeli sığınmacıların 266 bini kamplarda yaşıyor.
Türkiye, sığınmacılar için şimdiye kadar 8 milyar dolara yakın para harcadı. Türkiye'deki sığınmacılar için ise, uluslararası camiadan sadece 417 milyon dolar yardım geldi. Bu yardımın 170 milyon dolarını AB karşıladı.

Türkiye sadece bu yıl Ege'de,Avrupa'ya göç etmek için Ege'ye derme çatma botlar, şamrellerle açılan 65 bin sığınmacıyı denizde kurtardı.