BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
HABER /  GÜNCEL

Uşak'ta paralel yapı operasyonu

UŞAK'ta paralel yapı operasyonu. Operasyonda 22 kişi adliyeye sevk edildi.

Abone ol

UŞAK'ta "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan 22 kişi, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak, zorla para toplamak, ihaleye fesat karıştırmak, kamu kurumlarını zarara uğratmak ve şantaj suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. 

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla önceki gün Uşak'ın yanı sıra İstanbul, Aydın, Isparta, Afyonkarahisar ve Kütahya'da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 21 şüpheli ile bugün polise teslim olan Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Başkanı Ali Yıldırım'ın emniyetteki işlemleri tamamlandı. 

Sağlık kontrolünden geçirilen Yıldırım ve H.K, M.T, C.B, C.K, H.H.A, Y.B.Y, S.Ö, A.C.B, G.K, U.S, M.E.Y, Ş.Ö, V.M, M.C, N.Ö, B.A, A.A, N.Ö, S.K, H.Ş, M.B, midibüslerle Uşak Adliyesine getirildi. 

Soruşturma kapsamında şüphelilere yönelik "FETÖ'ye üye olmak, zorla para toplamak, ihaleye fesat karıştırmak, kamu kurumlarını zarara uğratmak, şantaj" gibi suçlamalar yapıldığı öğrenildi. 

Adliye getirilen şüphelilere, bahçede toplanan yakınları destek verdi.

OPERASYONUN GEÇMİŞİ

Uşak merkezli 6 ilde bazı kuruluşlar, eğitim kurumları ve iş yerlerinde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan 41 kişiden 26'sı gözaltına alınmış, 5'i sorgularının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılmıştı. Arananlar arasındaki UOSB Başkanı Ali Yıldırım da bugün polise teslim olmuştu. 

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü ve Fetullah Gülen'in, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı olduğu iddiasıyla bir numaralı şüpheli olarak arandığı soruşturmada, bazı iş adamlarının da aralarında olduğu 14 kişi hakkında yakalama kararı bulunuyor.

Zanlıların, FETÖ'ye finansal destek sağlamak amacıyla "himmet" adı altında halktan zorla topladıkları parayı, paravan şirketler aracılığıyla İsrail, Güney Afrika, ABD ve Tunus gibi ülkelere kaçırdıkları, ayrıca yine "himmet" adı altında toplanan malları paraya çevirmek amacıyla anlaşmalı olarak kamu ihaleleri düzenlenmesini sağladıkları ve bu malları kamu kurumlarına fahiş fiyatlara satarak ihalelere fesat karıştırdıkları, belirli dönemlerde yüklü miktarda parayı yurt dışına elden götürdükleri iddia edilmişti. Söz konusu paravan şirketler ile UOSB'de faaliyet gösteren 10'a yakın firmanın son 8 yıllık kayıtları, operasyon kapsamında geçmişe dönük incelemeye alınmıştı. 

TÜRKİYE'NİN İMAMI İDDİASI

Arananlar arasında yer alan iş adamı H.S'nin yapılanmanın başında bulunan "Türkiye imamı"nın yardımcısı olduğu, Uşak'ı yakın illerin bölge merkezi yaptığı ileri sürülmüştü. 

Şüphelilerin aralarındaki görüşmeler için mesaj grubu oluşturdukları, yazışmaları özel yazılımla şifreledikleri öne sürülmüş, bilişim suçlarıyla ilgilenen polisin şifreli yazılımı çözmek için çalıştığı öğrenilmişti.