BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.441,79
HABER /  DÜNYA

Türkiye'den Mısır'a jet cevap

Mısır'da Mursi yönetimine yapılan darbenin ardından Ankara ile Kahire arasında başlayan gerilim yeni bir boyuta ulaştı.

Abone ol

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'nin ülkeden ayrılmasını ve iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesini kararlaştırdı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Mısır’a anında bir cevap vererek, ilişkileri maslahatgüzar düzeyine indirdi. Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin "istenmeyen adam" ilan edildi.

Ayrıca Kahire'deki Türkiye Büyükelçisinin de ülkeyi terketmesi istendi. Mısır'ın, Ankara'daki büyükelçisini de geri çekeceği öğrenildi.

ANKARA'YA ÖRGÜTLERE DESTEK VERİYOR SUÇLAMASI

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bedr Abdelatti, bugün yaptığı açıklamada ayrıca Ankara'yı Mısır’da istikrarsızlığı yaymak isteyen örgütlere destek vermekle suçladı. Abdelatti açıklamasında, Türkiye’nin “Mısır’ın çıkarlarına karşı halkın görüşünü etkilemeye çalıştığını ve ülkede istikrarsızlık oluşturmaya çalışan grupların görüşmesine destek verdiğini” iddia etti.

GÜL: MISIR'DA OLAĞANÜSTÜ DURUM VAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi'nin geri çekilmesi, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'nin ülkeden ayrılması ve iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesi kararını" değerlendirirken, şunları söyledi:

"Orada olağanüstü bir dönem var. Ümit ederim ki Türkiye ve Mısır arasındaki bu durum geçicidir. Mısır'ın bir an evvel demokrasiye kavuşmasını temenni ederiz. Mısır ve Türkiye Akdeniz'de adeta bir elmanın iki yarısı gibidir. Ümit ediyorum ki bunlar tekrar rayına oturur."

TÜRK DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı bugün Mısır Dışişleri Bakanlığına çağrılarak Mısır’ın Ankara’daki temsil düzeyinin Maslahatgüzar seviyesine indirildiği ve kendisinin de ‘istenmeyen adam’ ilan edildiği bildirilmiş, en geç 29 Kasım 2013 tarihi itibarıyla ülkeyi terk etmesi istenmiştir. Bu gelişme üzerine, uluslararası ilişkilerin temelini oluşturan mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, Mısır’ın ülkemizdeki geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrılarak ilişkilerimizin Maslahatgüzar düzeyine indirildiği ve daha önce istişareler için ülkemizden ayrılmış bulunan Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin’in ‘istenmeyen adam’ ilan edildiği bildirilmiştir. Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır’da 3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Herhalükarda, Türk ve Mısır halkları arasında tarihten gelen köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her zaman ve her şartta baki kalacaktır. Dost ve kardeş Mısır’ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve akabinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz" denildi.