BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,81
ALTIN 2.416,45
HABER /  POLİTİKA

Türkiye'den İsrail'e gaz gidecek mi?

Erdoğan ve Putin Çırağan Sarayı'nda imzalanan anlaşmalar sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-  Mavi Marmara'ya yapılan kanlı baskın sonrası Mavi Akım-2 projesinde İsrail'e gaz akışına Türkiye ve Rusya soğuk baktı. Türkiye üzerinden gidecek gazda üçüncü ülkeler arasında İsrail'in de adı geçiyordu. Erdoğan "gündemimizde böyle bir şey yok" diyerek İsrail'e mesajını iletmiş oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdogan ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Asya'da İşbirliği ve Güvenliği Artıracak Önlemler Konferansı (AİGK) kapsamında Çırağan Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

PUTİN'E TEŞEKKÜR EDİYORUM

Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Putin'in baskın konusunda Türkiye'ye desteklerinden ötürü teşekkür ederek,
"Yükü insani yardım olan uluslararası karasularda seyreden silahsız insanlara yapılan saldırı kabul edilemez. Gazze için yükselen ses daha özgür dünya isteyenlerin sesi olacaktır." dedi.

PUTİN İSRAİL'İ KINADI

Putin de İsrail'in saldırısıyla ilgili Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını belirterek BM'de konunun gündeme getirilmesi çabalarına destek vereklerini söyledi. Putin, "Eylemi kınıyoruz. Tarafsız sularda gerçekleştirilmiştir. Özenli bir şekilde tetkik edilmesi gerekiyor. Çok ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Türkiye'nin hissiyatını anlıyoruz. Bütün kurbanlara başsağlığı diliyoruz. BM'de gündeme getirmeye hazırız." diye konuştu.

DIŞ TİCARETTE 100 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Erdoğan, işbirliğinin daha da yükseleceğine işaret ederek, "Rusya dış politikamızda öncelikli ve ayrıcalıklı bir konuma sahip. Dış ticaret hacmi 5 yılda 100 milyar dolara ulaşma hedefi aynen kendini korumaktadır. Değişik alanlarda atacağımız adımlarda bunu gerçekleştirme gayretinde olacağız" dedi.

İSRAİL'E GAZ GİDECEK Mİ?

Mavi Akım 2 projesinde İsrail'e gaz gidecek mi sorusuna her iki lider de olumlu bakmadı. Putin "İsrail'in ihtiyacı gözükmüyor" derken Erdoğan böyle bir konunun gündemde olmadığını belirtti.

''Mavi Akım-2 projesinin İsrail'e uzanması ve gemi saldırısının ardından son durumun'' sorulması üzerine Putin, bu iki konunun birbirinden farklı olduğunu söyledi. Putin, bu projenin ihtiyacı artmakta olan Türk piyasası için öngörüldüğünü söyleyerek, ancak transit olarak üçüncü ülkelere de uzatılabileceğini, bu ülkelerin sadece İsrail değil, Lübnan ve Suriye gibi ülkeler de olabileceğini kaydetti.

Gaz ile gemi saldırısı olaylarının birbirinden bağımsız olduğunu tekrarlayan ve İsrail'in son verilerine göre İsrail kıta sahanlığında gaz bulunduğunu belirten Putin, bu nedenle bu hattın ekonomik nedenlerle İsrail'e kadar uzatılamayabileceğini bildirdi. Putin, "Herşeyden önce İsrail'in bu gaza çok da ihtiyacı olmayacaktır. Diğer ülkelerin piyasalarına gaz verilmesi konusu projenin ekonomik olup olmamasına bağlı" diye konuştu. Erdoğan da "gündemimizde böyle bir şey yok" diye cevap verdi.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN SORUNU

Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili Azeri gazetecini sorusunu cevaplayan Putin, iki ülkeden birine zorlama yapmayacaklarının altını çizerek şunları söyledi:

"Bu tür zor komplike uluslararası sorunların çözümü tek bir taraf olamaz. Her iki millet fiili diyalog kurmak zorunda. Sabırlı olmayız çaba harcamak gerekiyor. Rusya herhangi bir tarafı zorlayamaz. Şu veya bu ülkeye suçlu oluruz. İki ülke ile güzel ilişkilerimiz var. Sadece uluslararası mutabakatlara güvence verebiliriz."

İMZALAR ATILDI

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Rusya Federal Çevre, Endüstri ve Nükleer Denetleme Servisi (ROSTECHNADZOR) arasında işbirliği anlaşması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'in nezaretinde imzalandı.

Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen törende anlaşmaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin imza koydu.

Anlaşma ile nükleer tesis ve faaliyetlere lisans verilmesine ilişkin bilgi ve tecrübe değişimi öngörülüyor.

Bu kapsamda her iki kuruluş arasında lisanslama ve denetim mevzuatı, radyasyondan korunma, nükleer tesis ekipmanlarının kalite temini, radyoaktif yakıt ve kullanılmış yakıt yönetimi, nükleer/radyoaktif maddelerin ve radyoaktif atıkların güvenliği ve emniyeti, acil durum müdahale ve hazırlık, düzenleyici denetleyici personel eğitim, nükleer radyasyon güvenliği araştırmaları konularında işbirliği hedefleniyor.