BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,71
ALTIN 2.490,97
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den flaş Beşar Esad kararı

Türkiye'nin Suriye politikasında büyük değişim. Türkiye Esad'ın iktidarı bırakması şartıyla Suriye'de Esad'lı geçiş sürecinin kabulüne hazır olduğunu açıkladı.

Abone ol

Reuters haber ajansına konuşan 2 üst düzey Türk hükümeti yetkilisi: "Türkiye altı ay sonra iktidarı bırakmak şartıyla Suriye'de Esad'lı geçiş sürecinin kabulüne hazır."

2011'de başlayan Suriye iç savaşında çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Yüzbinlerce insanın öldüğü milyonlarca insanın yurdundan olduğu Suriye konusunda Türkiye'den kritik hamle geldi.

ERDOĞAN SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 23 Eylül'deki Moskova gezisi sırasında, Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptıkları görüşmede Suriye konusu masaya yatırılmıştı. Yine Kurban Bayramı'nın 1. gününde Erdoğan'ın "Esed'siz bu sürecin olması veya geçiş sürecinde belki Esed ile gidilme gibi bir şey olabilir" açıklaması yankı uyandırmıştı.

ALTI AY SÜREYLE KALABİLİR

Reuters'a konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi Esad'ın geçici bir süre görevde kalacağı bir geçiş sürecini kabul etmeye hazır olunduğunu belirtirken, bir başka hükümet yetkilisi de bu planı doğruladı ve "Esad'ın Suriye yönetiminden ayrılışına ilişkin bir plan üzerinde çalışılıyor. Ancak yanlış anlaşılmaması gereken bir durum var. Esad'lı geçişten bahsetmiyoruz biz, Esad'ın gidişine ilişkin bir plan üzerinden konuşuyoruz. Altı ay süreyle kalabilir, bu gideceğinin garantisi olacağı için kabul ediyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir süredir değişik formüller üzerinde çalışılıyordu. En son gelinen noktada genel bir ilerleme sağlandı. ABD ve diğer ortaklarımızla bu konuyu belli bir noktaya getirdik. Altı aylık sürenin ne zaman başlayacağı konusunda tam bir mutabakat sağlanmadı ancak çok uzun süre almadan başlayacağını düşünüyoruz."

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, tartışılan konunun ayrıntılarını bugün kaleme almıştı. Yazar, Bir yetkili ile yaptığı sohbetin detaylarını bugünkü köşesinde böyle yazmıştı:

ESAD ETKİSİZ DEVLET BAŞKANI OLACAK

"Esedli geçiş süreci Rusya'nın, Esed giderse Suriye hızla çöker itirazları üzerine geliştirilmiş. Arkasında Suriye konusunda etkili olan 9'lar denilen ülkelerden oluşan bir güç var. Esed görevinin başında kalsın ama etkisiz ve yetkisiz onursal bir Devlet Başkanı olarak. Bu arada bir geçiş yönetimi oluşturulsun.

ORDU GEÇİŞ YÖNETİMİNE BAĞLI OLACAK

Muhaberat ve Suriye ordusu Esed'e değil, Geçiş Yönetimine bağlı olsun, Geçiş Yönetimi hem Esed sonrasına ülkeyi hazırlasın hem de Esed'in geleceğini belirlesin. Rusya'nın Esed savaş suçları mahkemesinde yargılanmasın, ailesinin can güvenliği sağlansın, hangi ülkede yaşayacağına karar verilsin gibi itirazlarını bu yönetim karara bağlayacak.

Rusya'yla görüşmelerde “Esed'i siz alın o zaman” denilmiş. Rusya, “Bizim Batı ile ilişkilerimizde bir engel olarak karşımıza çıkar. Savaş suçlusu olarak bizden istenebilir” karşılığını vermiş.
Esedli 6 aylık geçiş süreci masada. Türkiye bu konudaki ısrarını sürdürecek. Ama söz konusu Suriye olunca sonucu şimdiden kestirmek mümkün değil."