BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Türkiye'deki zirve öncesi Ukrayna lideri Zelenski Rusya'nın 3 talebine yeşil ışık yaktı! Rusya çıldırdı

RUSYA ile Ukrayna arasındaki savaş bir ayı geçerken, bu hafta kritik bir eşikten geçmesi bekleniyor... Rusya ve Ukrayna'dan yetkililer bu hafta Türkiye'de tekrar masaya oturacak. Kritik görüşmeye saatler kala Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Rusya'nın bazı şartlarını kabul edebileceklerinin sinyalini verdi. Bu şartlardan biri de gazetecilerle ilgili...

Abone ol

Rusya ile Ukrayna arasında bu hafta gerçekleşecek barış görüşmelerine saatler kala Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zelenski, şartların yerine getirilmesi durumunda Ukrayna’nın Rusya’nın bir süredir bastırdığı tarafsızlığını ilan etme, NATO’dan vazgeçme ve nükleer silah geliştirmeme gibi taleplerine onay verebileceğini söyledi.

Türkiye'de yüz yüze görüşme için bir fırsat ve ihtiyaç var
Zelenski her gece yaptığı gün sonu değerlendirme konuşmasında Rusya ile Ukrayna müzakere heyetleri arasında Türkiye’de yapılacak olan görüşmelere değindi. Zelenski, "Önümüzde yeni bir müzakere turu var ve biz barış istiyoruz. Bana söylenene göre Türkiye'de yüz yüze görüşmeler olacak. Türkiye'de yüz yüze görüşme için bir fırsat ve ihtiyaç var. Bu fena değil. Sonuca bakacağız. Müzakerelerde önceliklerimiz biliniyor. Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü şüphesizdir. Devletimiz için etkin güvenlik garantileri zorunludur. Hedefimiz açıktır. Barış ve en kısa sürede ana devletimizde normal yaşamın restorasyonu" ifadelerini kullandı.

Zelenski Rus gazetecilere konuştu
Moskova’nın bir süredir Ukrayna’dan istediği AB ve NATO’ya girmeme talebine şartların yerine getirilmesi durumunda sıcak bakılabileceğini söyleyen Zelenski, Rus gazetecilerle konuştu. Zelenskiy, “Güvenlik garantisi, tarafsızlık ve ülkemizin nükleer silahsız statüsü, biz bunlara hazırız. Fakat en önemli şey savaşı Rusya’nın başlatmış olması” ifadesini kullandı.

Rusça konuştuğu röportajı engelleme çabası
Zelenski’nin Rusça konuştuğu röportaj, Rus denetleme kurulu tarafından engellenmeye çalışıldı. Gazeteciler hakkında soruşturma başlatılması da gündemde olurken, Zelenski amacının savaşı olabildiği kadar hızlı bir şekilde bitirmek ve Rusya güçlerinin ele geçirdiği yerleri bırakmasını sağlamak olduğunu da vurguladı.

Putin, savaşın 3 ya da 4. günde biteceğini sanıyordu
Zelenski röportajda, “Rusya liderinin Ukrayna’nın savaşı yüzde 99.9 çiçekler ve gülücüklerle beklediğini düşünüyorum. Savaşın üçüncü ya da dördüncü gününde Kiev’de zafer kazanacaklarını düşünüyorlardı” dedi.