BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.401,12
HABER /  GÜNCEL

Türkiyede paranoya artıyor

Türkiye'de artan aşırı milliyetçilik Avrupa'yı kaygılandırmaya başladı. İşte Avrupa'dan görünen Türkiye..

Abone ol

Fransız Liberation gazetesi, "Ermeni soykırımı" tanınması taleplerinin Türk kamuoyunun bir kısmındaki paranoyayı arttırdığını savundu. Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "derin devlet"in varlığını kabul ettiğini belirtirken de "Ancak aydınlara, liberallere ve azınlıklara yönelik nefreti besleyen bu aşırı milliyetçiliğin yükselişi konusunda sessiz kaldı" diye yazdı.

AŞIRI MİLLİYETÇİ TEHDİTLER ARTIYOR

Liberation gazetesi, Ankara kaynaklı bir haberinde Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından aşırı milliyetçilik unsurlarından kaynaklanan "tehditleröin çoğaldığını savundu.

Bu çerçevede, Orhan Pamuk ve Prof. Dr. Baskın Oran’a yönelik tehditlere dikkat çeken gazete, Oran’ın bu tür tehditleri almaya alışık olduğunu ancak Dink cinayetinin ardından "büyük bir tedirginlik duyduğu"nu kaydetti.

GENEL BİR LİNÇ İKLİMİ VAR

Baskın Oran’ın "Organize bir komplodan daha da kaygı verici olan genel bir linç iklimi var" sözlerine yer veren gazete, radikal milliyetçi gençler arasında Dink katili Ogün Samast’ın gördüğü ilgiye de dikkat çekerken Türkiye’de 5-7 milyon ruhsatsız silahın bulunmasının kaygıları arttırdığını belirtti.

SOYKIRIM PARANOYAYI ARTIRIYOR

Liberation, Türkiye’de yükselen milliyetçiliğin, Türkiye’yi bölmek istediği düşünülen AB ile ilgili hayal kırıklığından da beslendiğini yazdı. Başta Fransa’da olmak üzere, Türkiye’nin "Ermeni soykırımını tanıması taleplerinin "Türk kamuoyunun bir kısmındaki paranoyayı arttırdığı"nı öne süren gazete, buna da Irak savaşından sonra patlak veren ABD karşıtlığının eklendiğini kaydetti.

HÜKÜMET 301'İN KALDIRILMASINI REDDEDİYOR

Türkiye’deki yükselen milliyetçiliğin "2004 yılından beri AB’nin istediği reformların durmasını izah ettiğini kaydeden gazete, "Türk hükümetinin de, Brüksel’in baskıları ve hükümet dışı kuruluşlarının çağrılarına rağmen 301. maddeyi kaldırmayı reddettiği" değerlendirmesini yaptı.