BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABDden Türkiyeye 5 mesaj

ABD, Türkiye'de yükselen milliyetçilik, Irak ve PKK konusunda Ankara'ya bir dizi uyarı niteliğinde mesaj verdi.

Abone ol 1) Yüce bir halk olan Türklerin 301 gibi yasa maddelerine ihtiyacı olmaz

2) "Hepimiz Hrant Dink'iz, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı Türklüğe hakaret değil

3) Güçlü ve büyük bir ülke olan Türkiye, Ermenistan'a el uzatmalı

4) Ankara, kendi iyiliği için, tarihini dikkatli şekilde incelemeli

5) Türkiye'nin Irak'a girmesinin ciddi riskleri var. Umarım bunu önleriz

Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ABD'li mevkidaşı Condoleezza Rice'ın bugün yapacağı görüşme öncesinde Milliyet'ten Yasemin Çongar'a çarpıcı açıklamalar yaptı:

Dink ve 301
"Ben, Gül dahil, 301'in değişmesi zamanı geldiğini söyleyen Türklerle hemfikirim. Türkiye bir demokrasi. Bu yasa bile anakronizm (tarih yanılgısı) gibi görünüyor. Başka bir zamanda başka bir ülkeye uygunmuş gibi görünüyor.

Üstelik, Türklüğü aşağılayan kim? Dink mi? Yoksa onu öldüren aptal mı? Dink, Türklüğü aşağılamadı. O, Türk tarihinin ve kültürünün en iyi yüzünü temsil ediyordu; çokkültürlü geçmişi, kozmopolitan değerleri, muazzam tarihsel derinlik hissini temsil ediyordu. Benim Türkiye'yle özdeşleştirdiğim şeyler bunlardır, ucuz, katil bir milliyetçilik değil. Milliyetçilik küçük halkların ürünüdür, kendine güvenen halkların ürünü değildir. Bence Türkler yüce bir halktır. Yüce bir halkın 301 gibi yasa maddelerine ihtiyacı olmaz. Ben de Türkiye'nin bugününü ve yarınını temsil eden Türklerle hemfikirim."

'Slogan harika bir mesaj'
"Milliyetçilik Türkiye'nin tekelinde değil. Bütün ülkeler bu hastalığa yakalanmıştır. Mesele, Türkiye'de milliyetçiliğin olup olmaması değil, iyi liderlerin bu konuda ne yapacağıdır.

Liderlerin daha iyi bir vizyon için ayağa kalkması gerekiyor. Biz, bunu kendi ülkemizde Yurttaşlık Hakları Hareketi sırasında yaşadık. Siyahıyla beyazıyla büyük liderler ayağa kalkıp "Amerika, bu değil, olamaz" dediler. Zamanla, bir kuşak sonra değiştik; en kötü halimizden en iyi halimize geldik. Bunu yapabilmek, ahlaki liderlik gerektiriyor. Ben, İstanbul'daki cenazede, "Hepimiz Hrant Dink'iz, Hepimiz Ermeniyiz" diyenlere bakınca, bu ahlaki liderliğin Türkiye'de mevcut olduğunu görüyorum.

Bu, "Daha iyi bir yol var ve biz onu temsil ediyoruz" demektir. Bu Türklüğe hakaret değildir. Bu büyük bir tavırdır. Bu Türklüğün potansiyeli konusunda harika bir mesajdır."

Ankara Kürtlere el uzatsın

  • "Türkiye'nin (Mahmur'dakilerin geri dönmesini sağlamak için) yapabileceği şeyler var. PKK'ya değil ama, Kürt nüfusa el uzatma unsurunu içermelidir. Kürt nüfusu derken, Türkiye'dekileri ve Irak Kürt Bölgesel Hükümeti'ni kastediyorum. Bu ciddi strateji gerektiriyor."
    • "Birleşik Irak'ı desteklemek için Irak hükümetiyle, Kürt Bölgesel Hükümeti ile Türk dostlarımızla birlikte çalışmak istiyoruz. (Irak'ta) petrol gelirinin eşitlikçi biçimde dağıtıldığı tek bir devlet istiyoruz ki, zaten Kerkük meselesi de büyük ölçüde petrolle ilgili. Bence Türkiye, Irak'ı istikrarsızlaştıracak bir şey yapmayacaktır. (Kerkük referandumu konusunda) Irak Anayasası'na saygı göstermek zorundayız."
    • "Askeri müdahaleden söz etmek, yararlı bir askeri müdahale yapmaktan çok daha kolay. Bence, Türkiye'nin (Irak'a) girmesinin ciddi riskleri var. Umarım, Türkiye ile işbirliği yaparak bu seçeneğin önlenmesini sağlayabiliriz."