BIST 10.191
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.403,27
HABER /  GÜNCEL

Hz. İsa çarmıha gerilmedi

Hz. İsa gerçekten çarmıha gerildi mi? Vatikan dünyaya yoksa yalan mı söylüyor? İşte bir tarihçi gözüyle gerçek.

Abone ol

Prof. İlber Ortaylı, Hz. İsa hakkındaki çarmıha gerilme bilgisinin, Hristiyan histografisinin (tarihi yazanların) yazdığı gibi olmadığını, Hz. İsa'nın çarmıha gerilmediğini söyledi.

Balıkesir Salih Tozan Kültür Merkezi'nde yapılan konferansta Prof. Dr. İlber Ortaylı, Batı'daki tarihin gelişimini ele aldı. Batı'da tarihin eski Yunan'a dayandırıldığını kaydeden Ortaylı, ancak, tarihçi bazında aradaki bağlantılardan hiç bahsedilmediğini söyledi.

Ortaylı, Batı'nın tarihlerini Yunan-Roma tarihçilerine dayandırdıklarını belirtirken, Batılı tarihçilere göre doğulu tarihçilerin sanki hiç yaşamadıklarını, İbn-i Haldun gibi doğulu büyük tarihçileri batı'nın tanımasına rağmen kendilerinden hiç bahsetmediğini ifade etti. .

YAHUDİLERİN DAYANAĞI FARKLI

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Yahudi tarihçilerin ise tarihlerini Tevrat ve Talmud'a dayandırdıklarını ve kendi tarihlerinde Yahudi toplumunun uğradığı haksızlıkları konu edindiklerini, bunun dışındaki tarihi olaylarla ilgilenmenin gerçek tarih bilgisi ile dinin dayandığı tarih bilgisi arasında, 'İhtilaf çıkar' korkusuyla Yahudi din adamlarınca hoş görülmediğini söyledi.

Buna rağmen haham geleneği dışında Yahudiler'in çok önemli tarihçileri bulunduğunu, bunlardan birinin de Flavius Josefus olduğunu ve bunun yazdığı tarihin Yahudiler tarafından bilinmemesine rağmen İbn-i Haldun tarafından Kitab'ül Haber'inde geniş bir şekilde ele alındığını söyledi.

HZ. İSA ÇARMIHA GERİLMEDİ

İbn-i Haldun'un Hz. İsa devri ve sonrasına da kitabında temas ettiğini söyleyen Ortaylı, Hz. İsa hakkındaki çarmıha gerilme bilgisinin, Hristiyan histografisinin yazdığı gibi olmadığını, Hz. İsa'nın çarmıha gerilmediğini, bunun delillendirilemediğini, Müslümanlar'ın da Kuran'da yazdığı gibi Hz. İsa'nın Allah tarafından o saldırılardan korunarak göğe çıkarıldığına inandıklarını söyledi.