BIST 9.681
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.425,66
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türkiye'de kitap almak artık lüks oldu! Fransız AFP Türkiye'de yayıncılığın durumunu yazdı

Fransa merkezli AFP haber ajansı, Türkiye'deki ekonomik kriz nedeniyle kitap satın almanın lükse dönüştüğünü yazdı.

Abone ol

Enflasyondaki artışın gıdadan eğitim ve kültür-sanata kadar günlük yaşamın her alanında fiyatların fırlamasına yol açtığına dikkat çeken AFP, bu durumun Türkiye ekonomisindeki krizin tahmin edilemezliğini ortaya koyduğunu belirtti.

Haberde, medyanın büyük oranda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a itaat ettiği ülkede yayıncılık sektörünün farklı sesleri duyurduğu, ancak yayınevlerinin krizle beraber sektörün yok olmasından endişe ettiği kaydedildi.

Sektör ithal kağıda bağımlı

Kitap sektörünün neredeyse tümüyle kağıt ithalatına bağımlı olduğu hatırlatılan haberde, Erdoğan'ın ekonomideki denemelerinin ve kurallar kitabını yırtıp atmasının sektöre zarar verdiği belirtildi.

Haberde ayrıca, yayınevlerinin riski en aza indirmek için gelecek yıl daha az kitap basmayı düşündüğü de kaydedildi.

Pandemide kötü etkilendi

Kırmızı Kedi yayınevinin sahibi Haluk Hepkon, haber ajansına yaptığı açıklamada, ekonomideki belirsizliğin insanların temel gereksinimlerine öncelik verip kitap almamasına yol açmasından endişelendiğini söyledi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de, Covid-19 pandemisiyle küresel tedarik zincirindeki aksamaların halihazırda yayıncılık sektörünü kötü etkilediğine ve kitap fiyatlarını artırdığına dikkat çekti.

AFP'ye konuşan bir doktora öğrencisi de, bazı kitapların fiyatının kısa sürede iki kattan fazla arttığını belirterek “Ben uluslararası ilişkiler doktorası yapıyorum yani çok okumam gerek. Okuma listemdeki kitaplara ayda yaklaşık 1000 lira harcıyorum” dedi.