BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Türkiye'de halk Danıştay'ı sevmiyor

A&G Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür'e göre halkın çoğunluğu Anayasa Mahkemesi’ni ve Danıştay’ı sevmiyor.

Abone ol

Hükümetin Anayasa değişikliği taslağı meclisten geçemezse referanduma sunulacak... Peki Referanduma gidilirse kuvvetle muhtemel sonuç ne olacak?

Son üç seçimin gerçeğe en yakın tahminlerini ortaya koyan anketlere imza atan A&G Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür ile röportaj yapan T24 internet sitesinden Selin Ongun “İktidar, muhalefet, medya,  akademisyenler; seçim-totoyu en becerikli hangisi oynuyor?” sorusunun yanıtını aradı. Çok çarpıcı açıklamalar ile karşılaştı. Gür'e göre "Halk Anayasa Mahkemesi'ni, Danıştay'ı sevmiyor!"

Adil Gür’ün T24’ün yönelttiği sorulara verdiği cevaplar şöyle:

"Başka bir şey daha var; yapılan araştırmalar gösteriyor ki halkın yüzde 70’inden daha fazlası “Üniversitede türban serbest bırakılsın” diyor. Bu halkın yüzde 60’ı, “İmam hatip liselerine haksızlık yapılıyor, katsayı uygulaması yanlış” diyor. Bu nedenlerle  halkın çoğunluğu Anayasa Mahkemesi’ni ve Danıştay’ı sevmiyor.  Kaldı ki Anayasa Mahkemesi’ni ve Danıştay’ı sevmeyenlerin hepsi AK Partili değil.

- Halkın Anayasa Mahkemesi ya da Danıştay’ı sevmemesi ile ilgili bir araştırma verisi var mı?

Hayır, bunu sormadık. Çünkü zaten araştırmalarda gördüğümüz şey belli; Türkiye kutuplaştı. Bu ortamda insanları daha da fazla kutuplaşmaya itebilecek haberlere neden olabilecek araştırmalar yapmak istemiyorum. Yoksa bir araştırmada “Anayasa Mahkemesi’ne, Danıştay’a güveniyor musun,  seviyor musun?” şeklinde sorular koyulurdu.

- Ama orduyla ilgili benzer soruları koyuyorsunuz?

Biz yılda iki kez kurumlara güveni sorgularız. Orada da yargı var, Meclis var, ordu var. Ama yargıyı böyle sorular ile kutuplaştırmak, bunu tercih etmedik. Referandumun yapılacağı günlerdeki gündeme yönelik sorunuzun cevabını tamamlayacak olursam, şayet Türkiye temel meselelerini konuşmaz, iktidar da kampanyasını bunun üzerine oturtursa, ki öyle yapacaktır, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, GATA, Emine Hanım’ın türbanı böyle bir kampanya ile kuvvetle muhtemel yüzde 50’nin üzerinde “evet” çıkacaktır."