BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,00
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal Erdoğan'a meydan okudu

CHP lideri Samsun'da Erdoğan'a meydan okudu düelloya çağırdı. Baykal'a göre Erdoğan ile olmaz. İşte nedeni;

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iktidarın değişmesi gerektiğini belirterek, “Anayasa değişikliğinin temelinde Yüce Divan korkusu var. Yüce Divan ihtimali gözükmeye başladı. Tünelin ucunda Yüce Divan var, bunu gördüler” dedi.

Partisinin Samsun il kongresine katılmak üzere özel uçakla kente gelen Deniz Baykal, Samsun Çarşamba Havaalanı’nda partililer tarafından çiçeklerle karşılandı. Buradan parti otobüsüyle Atakum İlçesi’ndeki kongre salonuna giden Baykal, yoğun ilgi nedeniyle salona güçlükle girebildi. Kongre salonunda partililerin sık sık attığı ‘Başbakan Baykal’ sloganları arasında konuşyan Deniz Baykal, hükümeti sert dille eleştirdi.

Önümüzdeki seçimlerin Türkiye için olağanüstü önemli olduğunu vurgulayan Deniz Baykal, “Bu bambaşka bir seçimdir. Bu seçim Türkiye’nin yol ayrımına geldiği bir seçimdir. Hata yapamayacağımız bir seçimdir. Türkiye’nin önünü açmak zorunda olduğumuz seçimdir. Devletin tüm organlarının, Silahlı Kuvvetlerin, Meclisin, siyasi partilerin, yargının ve tüm devlet kurumlarının el ele vereceğinin mümkün olduğunu göstereceğimiz seçimdir” dedi. Bu seçimin bir ‘değişim seçimi’ olacağını, Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu söyleyen Baykal, Türkiye'nin geldiğini noktanın iyi olmadığını belirtti.

ERDOĞAN'I YÜCE DİVAN'A GÖNDERECEK

Deniz Baykal, bugün gündeme getirilen Anayasa değişikliğinin temelinde iktidardakilerin Yüce Divan korkusu olduğu görüşünü savunarak şöyle dedi:

“Siz de görüyorsunuz, iktidar da görüyor. Başbakan da görüyor ki, önümüzdeki seçimden sonra işler karışabilir. Onlar da görüyor ki, Abbas yolcudur, yolcu. Şimdi bunu iktidardayken iyi kötü bu durumu idare etti. Ama şimdi iktidarın kaçacak yeri yoktur. İktidar kaçarsa bu işlerin tümü önüne gelecek. Nerede gelecek? Anayasa Mahkemesi'nde. Çünkü Anayasa Mahkemesi sadece kanunların anayasaya aykırılığını denetlemez. Aynı zamanda cumhurbaşkanı, başbakanı, bakanların yolsuzluk iddialarını bir mahkeme gibi Yüce Divan olarak yargılar. Şimdi bu ihtimal gözükmeye başladı. Yüce Divan gözüküyor. Tünelin ucunda Yüce Divan var. Bunu gördüler.”

“KİMİN DERDİ, KİMİN ADINA YAPILIYOR BU?”

İktidarın yapmaya çalıştığı bu değişikle Anayasa Mahkemesi hakimlerini kendileri için daha uygun hakimler olarak oluşturmaya çalıştıklarını ileri süren Baykal, “Çare bu. Şimdi içine girdikleri arayış bu. Şu anda Anayasa değişikliği tartışmasının temelinde Yüce Divan korkusu yatmaktadır. AKP’nin Yüce Divan korkusu anayasa değişikliğinin temel nedenidir” dedi.

Baykal salondaki parti yöneticilerine, “Allah aşkına siz köylere gidiyorsunuz, siyaset yapıyorsunuz. Esnaf ziyareti yaptığınızda konuştuğunuzda ‘Bırakın şimdi bizim iş sıkıntımızı vesaire, bu Türkiye’nin temel meselesi anayasa değişikliğidir. Derhal bu anayasayı değiştirin’ diyen bir tane Allah’ın kulu var mı?” diye sordu. Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:

TELEVİZYONA ÇIKALIM TEKLİFİ

“Böyle bir talep var mı? Böyle bir ihtiyaç var mı? Herkesin derdi belli. Esnafın, işadamının, çiftçinin derdi belli. İş bulamamış gencin derdi belli. Bu anayasa değişikliğinde bu memleketin meselesi var mı? Ekonomik sıkıntı var mı? Bu anayasa değişti diye ekonomi de bir düzelme olacak mı? İşçi, emekli, memur var mı? Köylü, vatandaş, genç var mı? Kimse yok anayasa değişikliğinde. Millet yok. Millet yok da milletin hiçbir kesimi yok da, niye bir süreden beri gece gündüz, sabah kalkıyorlar anayasa değişikliği, akşam duruyorlar anayasa değişikliği. Niye böyle? Referandumu da göze alırız, milleti de ayağa kaldırırız diyorlar. Niye acaba? Kimin derdi, sıkıntısı, kimin adına yapılıyor bu? Anayasa değişikliği konusunda kendine güveniyorsan çıkıp televizyonda sonuna kadar tartışalım.”

Anayasa değişikliğinin milletin derdi olmadığını belirten Baykal, “Böyle bir çare peşine düştümü millet? Kim düştü? Başbakan ve arkadaşları. Onlar diyor ki, anayasa değişikliği. Anayasa değişikliği dertlerine derman hastalığının ilacı. Onların sıkıntısına merhem olacak. Nedir o. Diyor ki mahkeme gözüktü. Aman mahkemeyi beni anlayışla karşılayacak bir kadroyla kavuşturalım. Ona göre mahkeme kuralım” dedi.

Baykal, anayasa değişikliği girişiminde 30’a yakın maddenin konuşulduğunu, belirterek, “İktidarın arkasında durduğu ve önem verdiği üç madde var. Gerisi o üç maddeyi örtmek, kamufle etmek için ya da farklı bir izlenim bırakmak için bıraktıkları sostur, garnitürdür, gizleme maddesidir” diye konuştu.