BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,56
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de bir ilk Suriyeli çocuğu kurtardı

Türkiye'deki ilk kapalı kalp ameliyatı Suriyeli çocuğa uygulandı.

Abone ol

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye’de bir ilke imza attı. Farklı bir tedavi yöntemi uygulayan doktorların ilk hastası 8 yaşındaki Suriyeli çocuk Emine Aşkar oldu.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Türkiye’de ilk defa yapılan operasyonla, kalbi delik olan Suriyeli bir çocuk, kapalı ameliyatla plastik bir cihaz takılarak tedavi edildi. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen operasyon Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Kervancıoğlu başkanlığında, Pediyatrik Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Osman Başpınar ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. İlki Suriyeli bir çocuğa uygulanan tedavi yöntemi gayet başarılı geçti. Doç. Dr. Başpınar, “Kalp delikleri en sık görülen doğumsal kalp anomalisi olarak biliniyor. Kalp delikleri girişimsel yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Şimdiye dek onlarca çocuk bu şekilde sağlığına kavuşturuldu. Fakat kalp deliği yanında aort kenarı eksik olan çocuklar girişimsel yöntemlerden faydalanamıyordu. Türkiye’de her yıl, hem aort kenarı eksik hem de kalbi delik yaklaşık 600 çocuk için tek seçenek açık kalp ameliyatı idi. Açık kalp ameliyatında göğüs kafesi açıldığı için çocukların iyileşmesi aylarca sürüyordu. Yaklaşık 1 saat süren ve kasıktan anjiyo yapar gibi uygulanan ’ASD Kapama’ yöntemi artık aort kenarı eksik çocukların kalp deliğinin kapatılmasında da uygulanabilecek. Bu sayede çocuklar hemen ayağa kalkabilecek” dedi.
Doç. Dr. Başpınar, “Dünyada 2012 yılı başında uygulanmaya başlanan bu yöntemin en önemli özelliklerinden biri de içindeki metal oranın çok düşük olması(yüzde 2-3). Bu nedenle de çocuk hastalarda özellikle tercih ediliyor. Ayrıca metalin az olması sebebi ile nikel alerjisi olan hastalarda güvenle kullanılabiliyor” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE HEM CANIMIZI HEM DE ÇOCUĞUMUN SAĞLIĞINI KURTARDI"
İslahiye ilçesindeki çadır kentte kalan Suriyeli baba Abdullah Aşkar, “Sahurda üzerimize bombalar yağınca sabaha kadar uyuyamadık ve Türkiye’ye sığındık. Hiç paramız yoktu ama Türkiye hem bizi hem de çocuğumun sağlığını kurtardı. Allah Başbakan Erdoğan’dan razı olsun” diye konuştu.

ekran-resmi-2012-08-17,-4.06.58-pm.png

kalp3.jpg