BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Pussy Riot davasında karar verildi

Rusya'da Şubat ayında bir katedralde yaptıkları protesto gösterisinde Putin'e karşı şarkı söyleyen Pussy Riot punk grubunun üç üyesi hakkında açılan davada hakim grup üyelerinin suçlu olduğuna karar verdi.

Abone ol

Rusya'da Pussy Riot punk müzik grubunun üç üyesine karşı açılan davada karar duruşması bugün.

Şubat ayında Moskova'da bir katedralde yaptıkları protesto gösterisinde Rus lider Vlaidimir Putin'e karşı şarkı söyleyen üç kadın holiganizmle suçlanıyor.

Grup, "punk dualarının" Rus Ortodoks Kilisesi'nin, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i desteklemesine karşı siyasi bir eylem olduğunu söylüyor.

Savcılar, grup için üç yıl hapis cezası istemişti.

Grubun destekçileri bugün tüm dünyada Rusya büyükelçiliklerinin önünde protesto gösterileri düzenlenlemeyi planlıyor.

Maria Alyokhina (24), Nadezhda Tolokonnikova (22), Yekaterina Samutsevich (29) ve grubun diğer üyeleri 21 Şubat tarihinde katedralde bir gösteri düzenleyerek şarkılarını söylemişlerdi.

Şarkılarında Meryem Ana'dan Rusya'yı Putin'den kurtarmasını istemişlerdi.

Küresel destek

Grubun bu eylemi Ortodoks Kilisesi'nde büyük tepki uyandırdı. Kilisenin patriği Kirill eylemin "dine küfretmeye" vardığını söyledi.

Patrik Kirill, Kremlin'e yakınlığıyla biliniyor. Bu seneki cumhurbaşkanlığı seçiminde Putin'in yeniden seçilmesini desteklemişti.

Grubun tutuklu üyelerinden Tolokonnikova, avukatı aracılığıyla twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "cezaevinde olduğu için mutsuz olmadığını" ancak "siyasi olarak çok kızgın olduğunu" söyledi.

"Bizim tutuklanmamız tüm ülkenin özgürlüğünün elinden alındığını gösteren çok açık bir işaret".

Tolokonnikova'nın eşi, Pyotr Verzilov mahkemenin tarafsız bir karar vermeyeceğinin açık olduğunu belirtti.

Verzilov, "Rusya'da ya da dünyanın geri kalanında kimsenin, Pussy Riot üyelerinin ne kadar ceza alacağına Putin'in karar vereceği konusunda şüphesi yok" dedi.

Rusya'da kamuoyu dava konusunda bölünmüş durumda.

Birçok kişi gruba çok sert davranıldığını ve davanın Putin karşıtı gösterilerin ardından muhalefeti bastırmaya yönelik bir çaba olduğunu düşünüyor.

Grup, Paul McCartney ve Madonna gibi sanatçılardan da destek aldı.

Ayrıca, Uluslararası Af Örgütü üç kadını düşünce mahkumu olarak niteledi.

Sovyetler Birliği eski Cumhurbaşkanı Mikhail Gorbaçov, BBC Rusça servisine yaptığı açıklamada, "bu olayın hiçbirzaman yargıya intikal etmemesi gerekirdi" diyerek eleştirdi.