BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.407,04
HABER /  GÜNCEL

Ramazan sonrası midenizi yormayın

Ramazanın bitmesine sayılı gün kala Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş uyardı.İşte alınacak önlemler:

Abone ol

Göktaş, “Bir aylık oruç süresince günlük tüketilen öğün sayısının azalması ve beslenmedeki değişikliklere uyum sağlayan mide-bağırsak sistemini normal beslenme düzenine geçerken çok yormamak gerekmektedir” dedi.
Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş, bayramda sağlıklı beslenme konusunda bilgi verdi. Göktaş, “Özellikle kan şekerinde ani yükselme veya düşmeler, yüksek tansiyon ve mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, gastrit ve reflü gibi sağlık problemleri bayramda fazla yağ, tuz ve şeker üçgeni nedeniyle karşımıza çıkabilecek sağlık sorunlarındandır. Aynı zamanda aşırı beslenme sonucu kilo almamız da kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu.

ALINACAK ÖNLEMLER İSE ŞÖYLE:


1) TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT
Bayramda mutlaka güne güzel bir kahvaltı ile başlanılması gerektiğini söyleyen Göktaş, “Kahvaltınız da tam buğday ekmeği, yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık ve yeşillik tercih edilmelidir. Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Sindirim sistemini çok yormamak için yiyecekleri iyice çiğneyin, az ve sık öğünler yapın. Tuz tüketimine dikkat edin ve yemekleri fazla tuzlu yapmayın ve masaya tuzluk getirmeyin, yemeklerinizin lezzetini daha çok baharatları kullanarak sağlayın” şeklinde konuştu.

2) YÜRÜYÜŞ YAPIN
Ezgi Eker Göktaş şöyle devam etti: “Bayram beslenmenizde her gün mutlaka posa içeriği yüksek en az 3 besin bulundurulmalı ve posa miktarı fazla olan besinler, kuru baklagiller, tam buğday ekmekleri ve tam buğday unlarıyla yapılmış tüm ürünler, sebzeler, meyveler (özellikle kabuklu yenenler ve kuru meyveler), fındık, bulgur gibi besinlerdir. Ara öğünlerde meyveli yoğurt, fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler, süt ve meyve, kuru meyveler, dondurma tercihlerini seçebilirsiniz. Ne kadar çok hareket ederseniz vücut o kadar çok enerji harcar ve en yüksek düzeyde enerji harcaması için gidebileceğiniz her yere yürüyerek gitmeyi tercih ediniz.”

3) SAĞLIKLI BİR BAYRAM SOFRASI TERCİH EDİN
Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş şu bilgileri verdi: “Toplum olarak hepimiz misafirperver bir yapıya sahibiz. Evimize gelen misafirleri en iyi şekilde, en güzel ikramlarla ağırlamak isteriz ve misafirimizden eksiksiz tabağını bitirmesini bekleriz. Özellikle bayramlarda ikramlarımızın şerbetli hamur tatlıları, hamur işleri ve çikolata-şeker gibi enerji değeri oldukça yüksek gıdalar olduğunu düşünürsek konuklarımızın sağlığına zarar vermemek adına ısrarcı olmamak gerektiğini unutmamalıyız. Bayramlarda adet haline gelen hamur işleri, tatlılar, kızarmış yağlı yiyecekler, kafeinli ve gazlı içecekler gibi ağır ikramlar sağlığımızı tehdit edebilir. İkram olarak sütlü ve meyveli hafif tatlılar; su, ayran, limonata gibi içecekler tercih edilmelidir. Unutmayın 1 porsiyon baklava yaklaşık 460 kalori iken 1 porsiyon sütlaç yaklaşık 200 kaloridir.”
Sağlıklı bir bayram sofrası hazırlanması gerektiğini vurgulayan Göktaş, “Bu bereketli yaz günlerinde zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurt-yoğurtlu salataları, çiğ sebzeleri, taze meyveleri sofranızdan eksik etmeyin” tavsiyeleriyle açıklamasını tamamladı.