BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.443,62
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Yahudileri Gazze in yanında

Türkiye Yahudilerinden roman yazarı Mario Levi, "İstanbul Yahudileri olarak Gazzelilerle dayanışma içinde olduklarını" söyledi.

Abone ol

Levi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak bugün İtalyan gazetelerinden La Repubblica'da yayımlanan demecinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü İsrail'i ağır ifadelerle eleştiren konuşması hakkında ise, Türkiye'de bir Yahudi aleyhtarlığı görmediğini belirtti.

"İstanbul Yahudileri olarak bizler Gazzelilerle dayanışma içindeyiz" diyen Levi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i ağır ifadelerle eleştirdiğinin hatırlatılması üzerine, "Erdoğan harika bir beyanat verdi. Onun partisinin sosyal demokratlar ve milliyetçilere oranla çok daha iyi şeyler yaptığını da söylemek lazım. Şahsen ben Türkiye'de bir Yahudi aleyhtarlığı görmüyorum. Bende böyle bir izlenim yok" diye konuştu.

Türk olmakla birlikte Yahudi olduğunu kaydeden Levi, "Kendimi adeta parçalanmış hissediyorum. Müslüman ya da sıradan laik bir insan olsam, her şey daha kolay olabilirdi. Ama ben Yahudi olan bir Türk yazarım. Dolayısıyla benim duygularım, Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e söylediği sert sözleri duyma mutluluğundan, Kudüs'teki yetkililerin yaptığı aptallığa duyduğum öfkeye, kimi kez hadiselerin televizyonlarda veriliş biçimine sinirlenmeye kadar uzanabiliyor. Ama her halükarda Türkiye'de Yahudi karşıtlığından söz edemem" dedi.

Levi, İsrail devletine sempati duysa da oradaki hükümeti pekala eleştirebileceğine işaretle, "Eğer bir İsrail vatandaşı olsaydım, hiç kuşkusuz 'Şimdi Barış' derneğinin üyeleri arasında yer alırdım. Elbette ki İsrail devletine sempatim var. Ama bu oradaki hükümeti eleştirme hakkımı elimden almaz. (Benyamin) Netanyahu gibi şovenist bir başbakanı, (Avigdor) Lieberman gibi faşist bir dışişleri bakanını, (Ehud) Barak gibi ahmak bir savunma bakanını bünyesinde barındıran hükümeti elbette ki eleştiririm" dedi.

Gazze'ye yardım götüren gemilerin İsrail'i kışkırttığı biçimindeki tezi doğru bulmadığını belirten Levi, "Bence bu hadiseyi İsrail'in zayıflık göstergesi ve öz güven eksikliği olarak görmek daha isabetlidir. Büyük bir devlet böyle bir terör eylemiyle hareket edemez" diye konuştu.

Levi, "İsrail'in başka şekilde davranma imkanı var mıydı?" sorusunu, "Elbette vardı. Mavi Marmara adlı gemi kontrol altında pekala Aşdod Limanı'na götürebilirdi. İnsanların bu olayda olduğu gibi böylesine keyfi biçimde öldürülmesi kabul edilir bir şey değildir" diye yanıtladı.

Mario Levi, yaşananların İsrail'de de eleştirilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İyi ki İsrail'de Gideon Levy gibi gazeteciler de var. Nitekim Levy, Haaretz gazetesinde geçen hafta yazdığı bir yazıda, kendi ülkesinin 'aptallık denizi' dediği bir ortama doğru sürüklenmekte olduğu uyarısında bulunmuştu" dedi.