BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,12
ALTIN 2.468,54
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Konyalı çiftçiler fiyatları beğendi

Trakya'dan tepki gören buğday alım fiyatları Konyalı çiftçiden destek gördü. Gelen açıklama olumlu oldu.

Abone ol

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, açıklanan hububat fiyatlarının dünya fiyatlarının üzerinde olduğunu belirtti.

Kaleli, hububat fiyatlarının, geçen yılki fiyatların yüzde 10 kadar üstünde olduğunu, aynı şekilde Türkiye borsalarındaki işlem gören ürünlerin fiyatlarıyla kıyaslandığında yine bir yüzde 8-10'luk artış gerçekleştiğini gördüklerini söyledi.

Dünyada düşen buğday fiyatlarına rağmen hükümetin açıkladığı taban fiyatlarının çiftçiye destek amaçlı olduğunu düşündüklerini ifade eden Kaleli, ''Açıklanan fiyatlar dünya fiyatlarının üzerinde'' dedi.

Anadolu Kırmızı Ekmeklik Sert Buğdayın Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ton başına 550 lira, Eylül ayında 560 lira, Ekimde 570, Kasım ayında ise 580 lira olacağını belirten Kaleli, şunları kaydetti:

''Bunun yanında, dekara 250 kilogram ürün alan bir çiftçinin eline ton başına prim, mazot ve sertifikalı tohum destekleriyle yaklaşık 110 lira geçecek. Yani desteklerle beraber çiftçimiz ton başına yaklaşık 660 lira alacak. İlerleyen aylarda da bu kademeli olarak artacak. AB Ortak Tarım Politikası gereği artık tarım işletmeleri verim ve kaliteyi artırarak, rekabetçi bir konuma gelmek zorunda kalacaklar. Fiyatların, çiftçimizin, verimi ve kaliteyi artırma ile işletmelerin daha rekabetçi konuma getirme çabalarına katkı sağlayacağına inanıyorum. Verimi ve kaliteyi artırmak için en başta sertifikalı tohumculuğun teşvik edilmesi gerekir. Bunun yanında süne ile etkin mücadele bilinciyle kaliteli buğday üretiminin artırılması gereklidir. O zaman ithal buğdaya ihtiyaç kalmaz. Dışarıya gidecek döviz ile de kendi çiftçimiz desteklenmiş olacaktır.''