BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,11
ALTIN 2.467,14
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu dan İsraile şok sözler!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yardım gemilerine baskın sonrası son gelişmeleri basın toplantısıyla değerlendirdi.

Abone ol

İsrail baskılara daha fazla dayanamadı ve vatandaşlarımızı serbest bırakma kararı aldı. Bu hızlı geri adımın arkasında Davutoğlu'nun İsrail'e verdiği muhtıranın olduğu ortaya çıktı.

"Tek bir Türk vatandaşı bile İsrail'de kalmayacak" diyen Davutoğlu, ABD'li yetkililere "İsrail'e 24 saat süre veriyoruz. Ya tüm tutukluları serbest bırakırlar ya da İsrail ile tüm ilişkilerimizi gözden geçiririz" mesajı verildiğini anlattı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'nin İsrail'i kınayan kararının saatler içinde alındığını ve bunun BM tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

Davutoğlu, ABD'den Türkiye'ye dönüşünde Esenboğa Havaalanında basın toplantısı düzenledi.

İKİ YARALI DÜZELENE KADAR İSRAİL'DE KALACAK

Şu ana kadar 210 vatandaşımız uçağa intikal etti. Durumu ağır olan iki yaralımız bir Türk doktorla birlikte İsrail'de kalacak. Cenazeler İstanbul'a yaralılar Ankara'ya getirilecek. Ümit ederiz bir daha böyle gelişmeler yaşanmaz.

BM'de Türkiye bütün talepleri kabul edilmiştir. Bu talepler gemilerin serbest bırakılması, uluslara bağımsız bir komisyonun kurulması, kesinlikle tazminat tazmin edilmesi, Gazze'ye blokajın kaldırılmasıydı. Talep ettiğimiz bütün unsurlar kabul edildi

24 SAAT İÇİNDE

ABD'den NATO üyesi olarak bizimle dayanışma gösermesini istedik. 24 saat içinde yani bugün akşama kadar vatandaşlarımız serbest bırakılmazsa İsrail ile ilişkilerimizi tamamen gözden geçireceğimizi söyledik. Bunun karşılığında alacağımız tedbirleri de Amerikalı muhataplarımıza ilettik.

İSRAİLLİLERİN GÜVENLİĞİ BOYNUMUZUN BORCU

İsrailli diplomatların ailelerinin güvenliği bizim boynumuzun borcudur.. Musevi vatandaşlarımızın güvenliği bizim güvenliğimizdir. İsrailli turistler bizim misafirimizdir.

ELLERİNE KELEPÇE TAKILMADAN UÇAĞA BİNDİLER

Uluslararası sulardan kaçırılanları kimsenin yargılamaya hakkı yoktur. Vatandaşlarımız ellerine kelepçe takılmadan uçağa bindiler.  İsrail'in kanunsuz devlet uygulamaları nedeniyle soruşturulmasını istiyoruz.

REFAH KAPISI AÇILDI AMA YETERLİ DEĞİL

Bazen ummadığımız olumsuz gelişmelerden olumlu gelişmeler çıkabilir. Refah kapısının açılması doğru bir adımdır. Ancak abluka tümüyle kalkmalı.

SAATLER İÇİNDE KARAR ALINDI

Uluslararası toplum büyük duyarlılık gösterdi, biz bunu harekete geçirdik. Saatler içinde BM'nin karar alması ilktir. Bu çok önemli. ABD veto etse kınama metni çıkmazdı. Demek ki ABD de İsrail'i kınamış. Büyükelçinin dönüşü oradaki gelişmelere bağlı.