BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,71
ALTIN 2.389,92
HABER /  GÜNCEL

Türkiye böyle MGK bildirisi görmedi

Hakkari Çukurca'daki 9 şehidin ardından yapılan MGK'dan tarihinde görülmemiş bildiri geldi...

Abone ol

Hakkari Çukurca'da 8 asker ve 1 köy korucusunun hayatını kaybettiği hain saldırıların ardından dün toplanan Milli Güvenlik Kurulu'ndan (MGK) terörle mücadelede yeni strateji açıklaması geldi.

YAŞ'ın ardından yapılan oturma düzeni değişikliğiyle dikkatleri çeken dünkü MGK'dan çıkan bildiride öncekilerin aksine daha uzun ve ayrıntılıydı. Bildiride isim vermeden BDP'ye PKK'yla aranıza mesafe koyun mesajının yanı sıra Demokratik Özerklik taleplerine de sert dille red geldi.

BU MESAJ BDP'YE Mİ?

MGK bildirisindeki "Demokratik parlamenter sisteme ve hukuk devleti anlayışına inanan her kesimin, bölücü terör örgütünün eylemleriyle arasına mesafe koyması..." bölüm dikkatleri BDP'ye çevirdi. Açıklamada, "Sivil toplum örgütlerinden medyaya ve siyasi partilere kadar her kesimin terörle mücadelede ulusal dayanışma duyarlılığı ve ortak hareket şuuru geliştirmesinin gerekliliğinin altı çizilmiştir" denildi.

TÜRKİYE'NİN YENİ STRATEJİSİ

MGK'da gerçekleşen son saldırıların ardından teröre örgütüne karşı yürütülecek mücadeleye ilişkinde kararlar alındı ve PKK'ya sert bir mesaj verildi:

"Terör örgütünün Türkiye'nin güven ve istikrarını sabote etmesine kesinlikle izin verilmeyeceği, bölge halkının huzur ve esenliği için varolan güvenlik ve otoritenin en güçlü şekilde hissettirileceği, terörle mücadelede yeni strateji ve yöntemlerle daha etkin, kararlı ve sonuç alıcı bir mücadelenin ortaya konulacağı vurgulanmıştır.

kandile-operasyon.20110819115533.jpg

EN SERT KARŞILIK

Terör örgütünün menfur eylemlerine bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en sert şekilde mukabele edileceğinin altı çizilmiştir... Daha etkin ve kararlı şekilde sürdürülecek olan terörle mücadelenin demokrasiden ve hukuk devleti anlayışından asla taviz vermeden devam ettirileceği, hayatın olağan akışını olumsuz etkileyecek hiçbir gelişmeye izin verilmeyeceği, devletin tüm kurum ve kuruluşlarının azami uyumu ve koordinasyonuyla daha etkili mücadele stratejilerinin hayata geçirileceği ifade edilmiştir."

ÖZERKLİK TALEPLERİNE GEÇİT YOK

DTK'nın seçim sonrası açıkladığı ve BDP'nin de desteklediği 'Demokratik Özerklik' talebinin de karşılık bulmayacağı net bir dille MGK bildirisine girdi.

"Tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet ilkelerinden hiçbir şart altında taviz verilmeyeceğine, halkımızın birlik ve kardeşliğine, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne halel getirecek hiçbir girişime müsamaha gösterilmeyeceğine dikkat çekilmiştir."

DIŞ DESTEK

PKK'nın dış bağlantılarına da vurgu yapılan MGK bildirisinde komşu ülkelerin konumları da üstü kapalı olarak eleştirildi:

"Diğer yandan terörizme karşı yürütülen mücadelenin en önemli boyutlarından biri olan, teröre ve terör örgütü yandaşlarına yönelik dış desteğin kesilmesini teminen, başta komşu ülkeler olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelere bu yöndeki sorumluluklarını üstlenmeleri ve somut dayanışma sergilemeleri çağrısı yinelenmiştir."

YENİ TERÖRLE MÜCADELE STRATEJİSİ

MGK'da hayata geçirilme kararı alınan yeni terörle mücadele stratejisinin satır başları şöyle:

- Valiler, terörle mücadele eden unsurların sevk ve idaresinde komutayı ele alacak.

- Polis- jandarma arasındaki yetki karmaşasının önüne geçilecek, polis özel harekat timleri ile jandarma birlikleri koordineli biçimde operasyon yapacak.

- Operasyon kararı verildikten sonra hızla uygulanacak.

- Terörle mücadelede özel harekat timleri etkin kullanılacak

- Terörden etkilenen bölgelerde profesyonel askerler kullanılacak

- Hava unsurları ve özel birliklerin ağırlıklı kullanılacağı nokta operasyonlar yapılacak.

- Polis timleri küçük gruplar halinde uzun süre arazide kalacak. Operasyonlar düzenleyecek.

- Terör örgütü uzantıları için hemen yasal işlem yapılacak.

- Terör örgütü ile bağlantılarını kesmeyen siyasi aktörler uyarılacak, uyarılar dikkate alınmazsa hukuki süreç işletilecek.

- PKK'nın Avrupa merkezli finansal trafiğine karşı diplomatik girişimler etkinleştirilecek.

- TSK'ya sınır ötesinde sıcak takip yetkisi veren hükümet tezkeresinin 1 yıl daha uzatılacak.