BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.472,20
HABER /  GÜNCEL

Türk şirketlerine yeni fırsat

Rusya Başbakanı Putin, 570 milyar dolarlık ülkenin en büyük yatırım projesini açıkladı

Abone ol Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 570 milyar dolarlık ülkenin en büyük yatırım projesini açıkladı.

Sovyetler Birliği döneminde demir ağlarla örülen ülke şimdi de otobanlarla örülecek. Ülkenin ulaşım altyapı çalışmaları için yedi yıllık gelişim programına 570 milyar dolar ayrıldı. Planlamaya göre 17 bin km'lik otoban, 3 bin km'lik demiryolu, 100 havalimanı inşa edilecek. Yıllık liman kapasitesi de 400 milyon ton kargoya ulaşacak.

"Ulaşımın geliştirilmemesi, ülkenin geleceğini karartılması" olarak yorumlayan Putin, "Hükümetimiz tarafından uygulanacak bu proje bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük yatırım projesi olacak." dedi. The Moscow Times'ın haberine göre Putin Soçi'de katıldığı ulaşım toplantısında yaptığı açıklamada 13,5 trilyon ruble (570 milyar dolar) değerindeki yatırımların üçte birinin doğrudan hükümet bütçesinden karşılanacağını, diğer kısmının ise bütçe dışı gelirler ve Rusya'nın en büyük KİT'leri arasında yer alan Devlet Demiryolları tarafından karşılanacağını ifade etti.

Harap ulaşım sisteminin ekonomiyi çökerttiğini kaydeden Putin elde edilen ekonomik büyümenin devamlılığı için halkın refahına yatırım yapacaklarını söyledi. Putin, "Ulaşım, sağlık, eğitim ve tarımın teşvik edilmesi, bilimsel çalışmalar ve savunmanın payının artırılması ile ilgili önemli projeleri uygulama zamanı geldi. Bunlar önceliklerimiz." değerlendirmesi yaptı.

Ülkenin önemli tabi kaynaklarının ulaşım yokluğu nedeni ile işletilemediğini kaydeden Putin, "Kaynakların işletilmesi iyi yolların inşası ile ilgili. Ülke Avrupa ve Asya arasında geçiş köprüsü olacak potansiyele sahip. Bunu iyi değerlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Demiryolları, Sovkomflot, Sheremetova havalimanı işletmesi gibi dev devlet şirketleri ulaşım projelerinde yer alacak. Vneshekonombank da 'altyapı bonusu çıkararak yatırım için ekstra gelir oluşmasını sağlayacak. Uzmanlara göre hedeflenen rakamın toplanması zor değil. Ancak projelerin yürütülmesi için yabancı yatırımcının iyi organize edilmesi gerekiyor. Rusya'da aktif olan Türk şirketleri için de özellikle havalimanı ve otoban inşasında yeni büyük imkânların doğacağı öngörülüyor.