BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,20
HABER /  GÜNCEL

36 yıllık kan davası bitti

Kan davasında 18 yaşında bir çocuk ölmüş, bir çocuk yaralanmış bir aile ise toprağını terketmişti.

Abone ol

36 yıl önce Diyarbakır’ın Kocaköy-Kokulupınar Köyü’nde başlayan kan davası, yerli Koffi Annan olarak anılan Sait Özyıldırım aracılığıyla sona erdi. Show-Tv Haber Özel, bu önemli günü baştan sona görüntüledi.

Kan davalı Kamçı ve Tarhan aileleri arkada bıraktıkları kayıplarını kalplerine gömerek barışa el uzattı. Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın’nda katıldığı bir törenle aileler el sıkıştı..

Öldürülme korkusuyla 36 yıl önce köyü terkeden Tarhan Ailesi, hasmı Kamçı Ailesi’nin evine misafir oldu. İki taraf , yaşanan acıları unutup, bundan sonra beraber barış içinde kalacakları konusunda Kuran’a el basarak yemin etti..

1972 yılında Diyarbakır- Kocaköy İlçesi’ne bağlı Kokulupınar Köyü’nde başlayan kan davası, 36 yıl sonra sona erdi. Diyarbakır’da Yerli Koffi Annan olarak bilenen ve kan davalıları barıştırmasıyla tanınan Sait Özyıldırım, kanlı iki aile biraraya getirdi.Yapılan törenle aileler birbirinden özür dileyerek barıştı.

YANGINDA 3 ÇOCUK ÖLDÜ

Diyarbakır’ın Kokulupınar Köyü’nde 1972 yılında başlayan kan davasının nedeni üç çocuğun öldüğü bir yangın.

Kokulupınar Köyü’nde yaşayan Tarhan Ailesi ve Kamçı Ailesi aynı zamanda akrabadır. Bir gece Tarhan Ailesi’nin evi ve hayvan ahırında yangın çıkar. Tarhan Ailesin’den biri genç kız, ikisi erkek çocuk olmak üzere 3 kişi yanarak ölür.Onlarca hayvan telef olur.

Tarhan Ailesi evi kundaklayanların Kamçı Ailesi olduğu konusunda şüphelidir.Köyde fisıltı gazetesi de olayı ateşler. Kamçı Ailesi hiç bir kanıt olmamasına karşın suçlu bellenir.

18 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜLER

Tarhan Ailesi, sözde töre gereği üç çocuğun kanı için Kamçı Ailesi’nin 18 yaşındaki delikanlısı Ahmet Kamçı’yı kurban seçer. Ve genç yaylada hayvan otlatırken öldürülür.

Ev kundaklama olayıyla kesinlikle ilgileri olmadığını söyleyen Kamçı Ailesi, genç yaşta kaybedilen oğlullarının acısını unutamaz.Aynı acıyı onların da duyması için intikam yemini eder. Kamçı ailesi, Tarhan Ailesi’nden aynı yaşta birini vurarak ağır yaralar.

Olayların durmayacağına inanan Tarhan Ailesi, kan davasından uzak durmak ve daha fazla kayıplar vermemek için köyü terkeder. 

YERLİ KOFFİ ANNAN DEVREDE 

Tam 36 yıl topraklarından ve köyünden uzak yaşayan aile,Yörenin Koffi Annan’ı olarak tanınan ve bu güne kadar sayısız kan davalıyı barıştıran Sait Özyıldırım aracılığıyla kanlısı olduğu Kamçı Ailesi’yle biraraya getirildi..

İki aileye bu kavgayı sonlandırmaları için ricada bulundu.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın’ın da katıldığı barış yemeğinde biraraya gelen iki aile, kucaklaşıp Kuran’ı Kerim üzerine yemin etti.Barış ve kardeşlik için birbirlerine söz verdi.

Aynı zamanda köyün muhtarı olan Ömer Kamçı’nın oğlu Yahya Kamçı, gençliği boyunca öldürülme korkusuyla yaşamanın acısını dile getirirken kan davasının bir cehalet ürünü olduğunu anlattı.Üniversite mezunu olan Yahya Kamçı, Anadolu’nun bitmeyen acısı ve insanlığın ayıbı olan bu kavganın eğitimle sona ereceğine inanındığını belirtti..

BARIŞ YEMEĞİ İLE MUTLU SON

36 yıl boyunca görüşmeyen iki aileyi, biraraya getirmeyi başaran Sait Özyıldırım da, kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliği getirdiği için mutlu olduğunu söyledi.