BIST 10.120
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.400,67
HABER /  SAĞLIK

Deli bal zehirlenmesi

Bal zehirler mi demeyin? Bu bal zehirliyor. 2 kaşıktan fazlası insanı çarpıyor.

Abone ol Deli bal zehirlenmesi Türkiye'de görülen besin zehirlenmeleri içinde büyük bir yer tutuyor. Karadeniz bölgesine özgü olan ve "acı bal" olarak da bilinen bu bal, 2 kaşıktan fazla yenildiği taktirde çarpıyor.

Deli bal, arıların bazı fundagiller familyası (orman gülü) bitkilerinin nektarlarından hazırladığı, içinde grayanotoksinler barındıran bal olarak tanımlanıyor.

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Afife Mat, bal zehirlenmesinin sıkça görüldüğünü belirtiyor.

Günde 2 çay kaşığından fazla alındığı anda insanı çarpan bu bal, gastrit, ülser gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarına iyi geliyor.

Ancak bu bal dozu artırılarak tüketildiğinde zehirlenmelere neden oluyor. Deli balın zehirliliği çok eski çağlardan beri de biliniyor. Zehirlenme belirtileri balı yedikten yarım saat sonra ortaya çıkmaya başlıyor. Prof. Mat'ın verdiği bilgiye göre belirtileri de şöyle; 

Mide bulantısı, kusma, şiddetli hipotansiyon ve kalp ritminin 60'dan aşağıya düşmesi ve beyne yeterli kan gitmemesine bağlı olarak hastanın bayılması şeklinde görülüyor. Zehirlenen kişi terlemeye ve çift ya da bulanık görmeye başlıyor.

Deli bal zehirlenmesi tedavi edilmediği taktirde ölümle sonuçlanabiliyor.