BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.437,28
HABER /  GÜNCEL

Türk jetleri 'vur emri' ile havalandı

Suriye sınırındaki Rasulayn kentinde şiddetli bir patlama meydan geldi. Dumanlar Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinden de görülüyor

Abone ol

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nin karşısında bulunan Suriye’nin Haseki kentine bağlı Resulayn İlçesi, bu sabah Suriye ordusuna ait uçaklarla bombalandı. Patlamada 1’i asker 3 Türk vatandaşı yaralandı. Türk jetleri de olay sonrası keşif uçuşu için havalandı.Polis sınırda toplanan kalabalığı tazyikli su sıkarak dağıttı.

SURİYE UÇAKLARI ÖĞLEN SAATLERİNDE YİNE BOMBALADI

Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar, Türkiye-Suriye sınırının sıfır noktasını tekrar bombaladı. Saat 14.15 sularında başlayan bombalama, Şanlıurfa Ceylanpınar'da büyük bir şiddetle hissedildi.

Belediye başkanı çok sayıda yaralı olduğunu açıkladı. Ambulanslar sürekli yaralı taşıyor. Sınırın öte yakasında ise 50 Suriyeli'nin öldüğü haberleri geliyor.

Türk jetleri de "vur emriyle" ve acil koduyla havalandı. Uçakların mühimmatla havalandığı haberi veriliyor.

Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolü ele geçirdiği Rasulayn kenti, Esad'a bağlı bir helikopter tarafından ikinci kez bombalandı. Ardından uçakla da bombalama yapılırken, muhalifler ise uçaksavarlarla karşılık vermeye çalıştı.

patlama.jpg

ESAD HELİKOPTERİ BOMBALADI

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine komşu olan Suriye'nin Rasulayn kentini ele geçiren muhaliflere karşı, Esad güçleri helikopterle karşılık vermeye başladı. Dün öğle saatlerinde Rasulayn'a bomba bırakan Esad helikopteri, bugün de sabah saatlerinde ikinci kez bölgeye gelerek yeniden bomba bıraktı.

Muhalifler ise helikoptere, uçaksavarla karşılık vermeye çalışırken, helikopter kentin üzerine alçalmadan ikinci bomba bıraktıktan sonra bölgeden uzaklaştı. Daha sonra askeri bir uçakla da bombalama yapılırken, bombalama nedeniyle Ceylanpınar'da da panik ve korku havası yaşandı.

Bu arada, muhaliflerin Esad'a bağlı güçlerle bölgede sürdürdükleri çatışmalar esnasında yaralananlar, pikaplarla Ceylanpınar ilçe merkezindeki Kara Hudut Kapısı'na getirilip, burada ambulanslara teslim ediliyor.

7 SURİYELİ ÖLDÜ, 1’İ ASKER 3 TÜRK YARALANDI

Resulayn’da meydana gelen patlamada 1’i asker 3 Türk vatandaşı yaralandı. Patlama sonrası Suriye’den sınırı geçerek getirilen 29 kişiden 7’sinin öldüğü öğrenilirken, aralarında çoğu ağır yaralı 22 Suriyeli ise ilk müdahalelerinin ardından Şanlıurfa ve Mardin’deki hastanelere sevk edildi. Patlamada yaralanan askerin sınır hattında nöbet tuttuğu ve diğer 2 sivil vatandaş gibi hafif yaralı olduğu bildirildi.

Patlama sonrası ilçedeki birçok ev ve işyerinin camları da kırıldı. Patlamanın şiddeti ile Ceylanpınar’daki birçok yere şarapnel parçaları isabet etti. Korkuya yol açan patlama sonrası camları kırılan işyerlerinin kepenkleri kapatıldı.

Resulayn’da zaman zaman silah sesleri devam ederken, güvenlik güçleri sınır hattında yoğun güvenlik önlemini sürdürüyor.

TÜRK SAVAŞ UÇAKLARI BÖLGEDE

Diyarbakır’da bulunan 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’nda hareketli anlar yaşandı. F-16 savaş uçakları Diyarbakır’dan bu sabah ’acil’ kodlu bir emirle havalanarak bölgeye gitti. Askeri kaynaklar, mühimmat yüklü olarak bölgeye gönderilen Türk savaş jetlerinin Suriye sınır hattında devriye ve keşif görevi yapacaklarını belirtti. 181 ve 182’nci Filoya bağlı savaş uçaklarının pilotlarına, Suriye savaş uçaklarının sınır ihlali yapması durumunda ’vur’ emri verildiği ileri sürüldü.

Sınır ihlali olmaması durumunda sadece keşif ve devriye uçuşu yapacakları belirtilen savaş uçaklarının, bombardıman yapan Suriye uçaklarının olası sınır ihlaline karşı tam mühimmatlı olarak havalandıkları belirtildi.

ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR

Sınırı geçen Suriyeliler, uçaklarla bombalanan alanın sivil yerleşim birimleri olduğunu ve patlamanın ardından çok sayıda kişinin öldüğünü ve birçok yaralı bulunduğunu ileri sürdü. Patlama sonrası paniğin meydana geldiği Resulayn’da onlarca kişinin de çocuklarıyla birlikte sınırı aşarak Türkiye’ye kaçmaya başladığı görüldü.

SINIRDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Hareketlilik sonrası güvenlik güçleri Türkiye sınırındaki güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı. Sınır hattında zırhlı araçlar ile önlem alan güvenlik güçleri, sınır hattında bulunan kalabalık tazyikli su sıkılarak uzaklaştırılmaya çalışıldı.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan sınırın iki tarafında da büyük panik ve korkuya yol açan patlama sonrası dumanların yükseldiği Resulayn’da silah sesleri duyulmaya devam ediliyor. Güvenlik güçleri seken kurşunların Türkiye’ye gelme durumuna karşı vatandaşları sık sık anonslarla uyarıyor.

HALK PANİK İÇERİSİNDE KAÇIŞIYOR

20121112.105534_urf048.jpg

BELEDİYE BAŞKANI: CEYLANPINAR'DA YARALILAR VAR

Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, görgü tanıklarının ifadelerine göre, Suriye jetlerinin sınırdaki bazı yerleşim merkezlerini bombaladığını söyledi.

Kendisinin de çok şiddetli bir patlama sesi duyduğunu ve patlamanın etkisiyle Ceylanpınar'da da bazı ev, iş yeri ve kamu binalarının camlarının kırıldığı ifade eden Arslan şunları söyledi:

Görgü tanıklarının anlattığına göre Suriye jetleri kendi taraflarındaki bir yerleşim yerini bombaladı. Büyük bir patlama oldu. Suriye tarafında 50 civarında ölü olduğu söyleniyor. Hem Suriye tarafında hem de patlamanın etkisiyle kırılan camlar nedeniyle Ceylanpınar'da yaralananlar var. Şarapnel parçaları sınırdaki TMO binasına da isabet etti. Ambulanslar sürekli yaralı taşıyor. Her tarafta şarapnel parçaları var. Ceylanpınar çarşı merkezinde camlar kırık.”

Belediye Başkanı İsmail Arslan, Suriye jetinin bombardımanın ardından sınır ihlali yaptığını da iddia etti.

İlçede büyük bir telaş hali olduğunu ve herkesin hastanelere koştuğunu aktaran Arslan, belediye hoparlörlerinden sürekli anons yaparak, insanları sınır hattından uzaklaşmaları konusunda uyardıklarını kaydetti.