BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Turgutlu'da mevsimlik işçilere yardım

Turgutlu Kaymakamlığı başkanlığında işçilerin çocuklarına giyecek ve ayakkabı yardımı yapılması kararlaştırıldı.

Abone ol

Turgutlu Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe Jandarma, İl Özel İdaresi, Sağlık Grup Başkanlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ziraat Odası yetkilileri ve 10 köy muhtarının katılımıyla düzenlenen toplantıda, Tarım Müdürlüğü'nün, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi yönünde hazırladığı rapor değerlendirildi.

İlçeye gelen binlerce mevsimlik tarım işçisinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi için yapılan araştırmanın detayları anlatıldı. Araştırmada şu anda toplam 3 bin 500 işçisinin bulunduğu ilçede, belde belde mevsimlik tarım işçilerinin sayısına, geldiklere şehirlere, kadın, erkek ve öğrenci sayılarına yer verildi.

Nisan ayında gelmeye başlayan mevsimlik işçilerin genellikle Eylül sonu döndükleri kaydedilen araştırmada, işçilerin yaşadığı genel sorunlar anlatıldı. İçme suyu, banyo ve tuvalet ihtiyacı başta olmak üzere çeşitli sorunlara dikkat çekilen açıklamada, özellikle çocukların yetersiz beslenme, eğitim ve sağlık sorunlarına yer verildi. Araştırmada, işçilerin çalışmaya geldiği Yeniköy, Sinirli, İzzettin, Çampınar, Musacalı, Akkköy, Akçapınar ve Urganlı beldelerinde ücretlerin ağır işlerde çalışan erkekler için 25-30 lira, hafif işlerce çalışan kadın ve çocuklar için 20-25 lira arasında değiştiği kaydedildi. Ayrıca, dayıbaşı ücretleri, çalıştırdığı kişi sayısına göre değiştiği, genel olarak ücretlerin yüzde 10 civarında olduğunu ifade edildi.

PREFABRİK YAPILSIN, SİGORTALASINLAR

Araştırmanın öneriler bölümünde mevsimlik tarım işçileri için prefabrik konut yapılması ve işçilerin sigortalandırılması önerildi. Raporda şöyle denildi: "Yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla mevsimlik gezici tarım işçilerinin geldiği M. Yeniköy, Sinirli, İzzettin, Çampınar, Musacalı, Akköy, Akçapınar ve Urganlı beldelerinde toplu bir yerde kamp alanında prefabrik ortak kullanılmak üzere tuvalet, banyo, mutfak ve çamaşırhane yapılması gerekir. Buraya gelen ailelere genel amaçlı birer çadır verilmesi ve ailelerin giderken bu çadırları teslim alarak, gelecek yıl kullanılmak üzere depoya kaldırılarak muhafaza edilmesi sağlanmalıdır.
Tarım sigortası yapılması yönünde çalışma başlatılarak, aileler sosyal güvence altına alınmalıdır"

ACİL YAPILMASI GEREKENLER

Araştırmada acil yapılması gerekenler şu başlıklar altında toplandı: "Tuvaletlerin sağlık açısından tehlike olmasının önüne geçilmesi amacıyla, dezenfeksiyonlarının yapılabilmesi için her aileye bir çuval sönmemiş kireç verilmesi ile bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Her aileye bilhassa çocukların beslenmesine destek olmak amacıyla yiyecek yardımı yapılması düşünülebilir. Bilhassa çocuklar yalın ayak veya terlik ile dolaşmaktalar, bunlara giyim yardımı düşünülebilir. Mevsimlik tarım işçilerinin geldiği bu köylere sağlık taraması yapılarak, bulaşıcı hastalıklardan korunmaları sağlanmalıdır. Mevsimlik işçiler ile işverenleri arasında sözleşme imzalanması, işçiler ve işverenler arasında alacak-verecek sorunlarının ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır."
Toplantıyla ilgili değerlendirme yapan Kaymakam Nazmi Günlü, "Turgutlu ilçesinde toplam 3 bin 600 mevsimlik işçi bulunmakta. Amacımız bu işçilerimizin sorunlarını tespit ederek çalışma koşullarını iyileştirmek. Turgutlu İlçe Tarım Müdürlüğü'nün hazırladığı raporda görülmekte ki, işçiler çalıştıkları tarla başından ayrılmak istemiyor. Toplu bir yere yerleştirme söz konusu olmuyor. Ama geçici de olsa barındıkları yerleri burada bulundukları zaman içerisinde iyileştirmek için çalışmalarımız var. Turgutlu İlçe Tarım Müdürü Kerim Özyol’un ve ekibinin hazırladığı çalışma raporunda eksikliklerimiz ve yapılması gerekenler gayet açık bi şekilde belirtilmiş. Gereğini yapmaya çalışacağız." dedi.