BIST 10.015
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.438,79
HABER /  POLİTİKA

Türbanlı vekiller Meclis'e geliyor! Neler olacak?

AK Parti'nin türbanlı milletvekilleri bugün genel kurula başörtüleri ile gelecekler. Meclis'te kıyametler kopacak.

Abone ol

ANKARA Meclis'teki türban adımına kilitlenmiş durumda. AK Parti'nin haca gidip kapanan milletvekilleri bugün başörtüleri ile TBMM Genel Kurulu'na katılacak. Saat 02.00'deki genel kurulun ateşli kavgalara sahne olması bekleniyor.

Türkiye ikinci Merve Kavakçı krizinin sinyallerini veriyor. Günlerdir süren "türbanlı vekil" tartışmasında bugün dananın kuyruğu kopacak.

CHP : ATIŞ SERBEST

CHP önümüzdeki yerel seçimler nedeniyle türbanlı vekillere özde karşı olsada oy oranına olumsuz yansıyacağı için resmi bir tavır koymayı göze alamadı.

CHP'nin parti olarak bir girişimde bulunmayacağı ancak bireysel atışları serbest bıraktığı açıklandı. Bu da demek oluyor ki CHP'nin ateşli vekilleri genel kurulda sert polemiklere girebilirler. Gözler partinin ulusalcı kesimi ile Muharrem İnce'nin üzerinde olacak.

MHP : İLKEL BİR TUTUM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 'türbanlı vekil' konusunda net bir tutum izliyor. Bahçeli, "AK Parti ile CHP arasındaki kayıkçı kavgasına, sonu gelmeyen kör dövüşüne başörtüsünün tekraren konu olmasının her şeyden önce utanç vesikası" diyerek tavrını ortaya koydu.

Bahçeli dün yaptığı açıklamada türbanlı vekiller için şunu söyledi;

"Kimin nasıl giyineceğine, inancı gereğince nasıl davranacağına siyasetin hüküm vermek için pozisyon alması toplumsal barış ve uzlaşma açısından talihsizlik, aynı zamanda da ilkel bir tutumdur. "

AK PARTİ : SALDIRIYI PÜSKÜRTÜRÜZ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş dün yaptığı açıklamada parti olarak türbanlı vekillerine yönelik bir saldırı olursa karşılık vereceklerini söyledi.

Elitaş şunu söyledi;

“Genel Kurul’da bizden yana bir gerginlik olmaz. Usul tartışması açılırsa yanıtını veririz. Eğer saldırıya geçerlerse biz de saldırıyı püskürtürüz. Esasında partilerin bu konuda mutabakatı var. Üç parti de bu konuda sorun olmadığını ifade ediyor. Çarşaflı kadınlara rozet takan CHP, başörtülü milletvekilinin Meclis’e girmesini içine sindiremiyorsa ikiyüzlülük yapıyor demektir.”

ERDOĞAN : SAÇLARININ TELİNE DOKUNAMAZLAR!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün İzmir'de türbanlı vekillerine sahip çıkarak, "Biz teşkilat olarak, bu kardeşlerimizin orada teline zarar asla getirmeyiz. Gereği neyse bunu yaparız" dedi.

Muhalefetin "Başörütüsü siyasi bir simgedir" söylemini de sert dille eleştiren Erdoğan, "Bu dinimizin gereğidir. Bunu bile bilmeyecek kadar cahil bir adam vekil oluyor" diye CHP'lileri eleştirdi.


AK PARTİ'NİN TÜRBANA GİREN VEKİLLERİ NE DİYOR?


Haca gittikten sonra türbana giren AK Parti'nin kadın vekilleri yaşananlar için ne diyor? Yarın Meclise türbanla gelmekte kararlı olan kadın vekiller şunları söylediler;

nurcan dalbudak türbanlı, başörtülüAK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak : "Geçen yıl hac görevinden döndükten sonra da uygulama noktasında keşke dedim ama bunu hayata geçirecek ortam müsait olmadığından böyle bir girişimde bulunamıyorsunuz. Ancak bu sene nasip oldu, ortam uygundu. Demokratikleşme paketiyle birlikte kamuda bir sıkıntı kalmadı. İnancımız gereği ve kendimizi böyle çok daha rahat, çok daha özgür hissedeceğimiz için, inandığımız gibi yaşamak konusunda bu özgürlüğe sahip olduğumuz için bu şekilde devam etme kararı aldık. Bu bizim anayasal hakkımız. Önünde hiçbir engel olmayan en doğal hakkımızı sonuna kadar kullanacağız."

türbanli-milletvekili-anketi.jpg

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar: Bundan sonra Meclis Sevde Beyazıt Kaçar türbanlıçalışmalarına başörtüsü ile katılacağını belirterek, "Hac'da söz verdik, tövbe ettik, sözümüzü yerine getiriyoruz. Orada bizi tekrar formatlıyorlar. Geçmişi hatırlamıyorsun, silmişsin, bitmiş" dedi.

AK Parti'li Kaçar, üzerindeki kıyafetin yeni olmadığını, her zaman Meclis'te giydiği kıyafeti olduğunu belirterek, (başörtüsünü göstererek) "Bu boynuma taktığım fularımdı, bunu aldım başıma taktım. Ama bunu başıma takarak bütün oldum. O maneviyatı, gücü hissediyorum, eksiğim oymuş benim, tamamlandığımı hissediyorum, çok mutluyum. Ancak ben bu eksikliğimi daha önce bilmiyormuşum, farkında değilmişim" diye konuştu.

gülay samancı türbanlıAK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı : Meclis'e başörtüsü ile girme kararına ilişkin, "Hac ziyaretim sırasında o manevi atmosferi aldıktan sonra, Peygamberlerimizin izini orada gördükten, Hz. Muhammed'in evinin hemen kenarında namaz kılma fırsatı bulduktan ve Allah'ın 'evim' dediği mekanı ziyaret ettikten sonra, başörtüsünü çıkarmak benim için gerçekten çok ağır olacaktı. Türkiye'ye döndükten sonra gerek Meclis'teki şartlar olsun, gerek mevzuat olsun, gerek iç tüzük olsun herhangi bir sıkıntı olmadığını düşündük ve bu şekilde irademizi ortaya koyduk. Bundan sonra da inşallah Meclis çalışmalarına başörtülü şekilde devam etmeye karar verdik." dedi.

MERVE KAVAKÇI KRİZİ YAŞANIR MI?

Türbanlı milletvekilinin attığı bu adım akıllara 1999 yılında yaşanan Merve Kavakçı olayını getirdi.

Merve Kavakçı, Meclis'e başörtüsü ile girince ortalık karışmıştı. Bülent Ecevit'in yaptığı o konuşmada unutulmazlar arasında yer almıştı.



MERVE KAVAKÇI'NIN YUHALANDIĞI O ANLAR!