BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,85
ALTIN 2.440,43
HABER /  EKONOMİ

Merkez bu kez temkinli davrandı

Daha önce doların 1,92'ye ineceğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu kez nokta kur tahmini vermekten kaçındı.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Para politikası için 'gevşemeyeceğiz' mesajını veren Başçı, kur konusunda nokta tahmini yapmaktan kaçındı. Daha önce doların 1,92 seviyesine ineceğini belirten Başçı, bu kez net bir tahmin yapmamayı tercih etti.

TL'NİN DEĞER KAZANMA İHTİMALİ DAHA YÜKSEK

Kur seviyesiyle ilgili konuşan Başçı, "Biz belirliği artırdıkça ve temkinli duruşumuzu korudukça, TL'nin değer kazanma ihtimali var ancak bunu MB'nin kur tahmini olarak almamak gerekir. TL'nin değer kazanma ihtimali, değer kaybetme ihtimalinden daha yüksek" dedi.

1,92 BİR TAHMİN DEĞİLDİ

Başçı daha önceki tahminiyle ilgili gelen soruya, "Dolarda 1,92 seviyesi bir varsayımdı, tahmin değildi" diye yanıt verdi.

MESAJIMIZ ŞU: GEVŞEMEYECEĞİZ

Başçı önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın para politikasında gevşeme beklenmemesi gerektiğini belirtti. Başçı, "Bizden kesinlikle gevşeme beklemeyin. Gevşemeyeceğiz. Gerekirse sıkılaştırma yapabiliriz. Mesajımız şu; enflasyona odaklı para politikası devam ediyor, para politikasında gevşeme beklemeyin" dedi.

HAFTALIK FONLAMA 10 MİLYARA ÇIKACAK

Başçı, piyasaya döviz sağlamaya devam ettiklerini bu yüzden de piyasadaki Türk Lirası açığının arttığını belirtti. MB Başkanı, haftalık fonlamanın bakiyesinin yıl sonuna kadar maksimum 10 milyar liraya kadar artacağını söyledi.

ÖN PLANDAKİ FAİZ YÜZDE 6,75

Faiz oranlarıyla ilgili de konuşan MB Başkanı, "Faizlerde yüzde 4,5 arka planda kalacak, ön plandaki faiz oranı enflasyon düşene kadar yüzde 6,75 olacak" dedi.

MERKEZ DAHA ŞEFFAF OLACAK

Başçı önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın daha şeffaf olacağını şu sözlerle belirtti: "Önümüzdeki dönemde para politikalarında daha öngörülebilir bir duruş sergileyeceğiz."

ENFLASYON KISA VADEDE DALGALI SEYREDECEK

Başçı enflasyonun kısa vadede dalgalı seyredeceğini, uzun vadede ise aşağı yönlü seyir izleyeceğini ifade etti. Başçı, 2013 enflasyon tahmininin yüzde 6,8 orta nokta olmak üzere yüzde 6,3 - yüzde 7,3 aralığında olduğunu belirtti. MB Başkanı, 2014 enflasyon tahmininin yüzde 5,3 orta nokta olmak üzere yüzde 3,8- yüzde 6,8 aralığında olduğunu söyledi.

TL'DEKİ DEĞER KAYBININ ETKİSİ 0,4 PUAN

Başçı, döviz kurunun enflasyonu temel mal grupları üzerinden etkilediğini, TL'deki değer kaybının 2013 enflasyonuna 0,4 puan artırıcı etki yapacağını söyledi.

PETROL TAHMİNİ YUKARI ÇEKİLDİ

Başçı petrol fiyatlarındaki artış beklentilerinin de enflasyonu yukarı çektiğini söyledi. Merkez Bankası Başkanı, 2013 petrol fiyatı tahminini 107 dolardan 109 dolara çektiklerini, bunun da enflasyonu 0,1 puan etkileyeceğini belirtti.

TÜTÜN FİYATLARI ETKİSİ OCAK'TA KALKACAK

Başçı, 2013’teki tütün etkisi ortadan kalkınca 2014 ocak enflasyonunun düşük çıkacağını ifade etti.

KREDİ BÜYÜMESİ KADEMELİ OLARAK AZALACAK

Başçı kredi büyümesiyle ilgili de konuştu. Kredilerin yıllık büyüme oranının üçüncü çeyrekte yüzde 25 civarında seyrettiğini belirten MB Başkanı, kredi büyümesi hızının kademeli olarak daha makul seviyelere ineceğine işaret etti.

CARİ AÇIKTAKİ DÜZELME DEVAM EDECEK

Cari açıkla ilgili değerlendirme yapan Başçı, "Altın hariç cari açıktaki düzelme 2013 yılında yavaşlayarak da olsa sürüyor. Cari dengedeki düzelme süreci önümüzdeki dönemde de devam edecek" dedi.

KÜRESEL BÜYÜME ENDİŞELERİ SÜRÜYOR

Başçı, küresel ekonomiye yönelik gelişmeleri de değerlendirdi. Yılın üçüncü çeyreğinde küresel büyümeye yönelik endişelerin devam ettiğini ifade eden Başçı, Fed'in desteğini geri çekeceği sinyali verip geri çekmemesinin küresel piyasalarda dalgalanma yarattığına işaret etti.

DALGALANMA DEVAM EDECEK

Başçı, küresel finans piyasalarında dalgalanmaların devam etmesini bekledikleri de söyledi. Temkinli ekonomi politikasına devam ettiklerini belirten Başçı, etkin likidite yönetimi ile kısa vadeli faizlerin koridorun üst sınırına yaklaşmasını sağladıklarını da söyledi.