BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,75
ALTIN 2.400,00
HABER /  GÜNCEL

Tüm dosyalar seçim sonrasına kaldı

İçişleri Bakanlığı, 12 Haziran'a kadar teftiş dosyalarını rafa kaldırdı.

Abone ol

İçişleri Bakanlığı, 12 Haziran'a kadar teftiş dosyalarını rafa kaldırdı. Kararın arkasında AK Parti'li bakanların bile "zamanlama hatası" dediği İzmir Belediyesi'ne yolsuzluk operasyonu var.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan yolsuzluk baskınından sonra tartışılan "zamanlama hatası" İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nı harekete geçirdi.Kurul, savcılık ve poliste olan soruşturmaların dışında, 12 Haziran'a kadar belediyelere müfettiş göndermeme kararı aldı. Başkanlık seçim öncesinde suiistimale yer vermemek ve incelemenin uzun sürmesini gerekçe gösterdi.

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, belediyelere giden müfettişlerin aylarca orada kaldığını, bu durumun hoş olmayacağını düşündükleri için böyle bir karar aldıklarını söyledi.

Akşam'a gazetesinin haberine göre konuyla ilgili olrak bir yetkili, "Acil durumlarda müfettiş gönderiliyor. Belediye başkanlarının bir yandan siyasi propaganda yaparken diğer taraftan müfettişe bilgi vermeleri sıkıntı yaratır. Suiistimal edilebilir. İzmir'de yaşanan durum hoş olmadı. Müfettişler seçim öncesi belediyelerde gözükmesin diye böyle bir tavsiye kararı aldık. Siyasetin ısındığı bu dönemde müfettişlerin belediye koridorlarında dolaşması bazı tartışmaları beraberinde getirir. Savcılık ve emniyette olan dosyalarla ilgili ise yapabileceğimiz bir şey yok" dedi.

İZMİR BARDAĞI TAŞIRDI

İstanbul'da geçen aylarda CHP'li Sarıyer, Silivri ve Maltepe belediyelerine, bazı ihalelerden dolayı operasyonlar düzenlenmişti. Bazı belediyelerde ise müfettiş incelemesinin sürdüğü öğrenildi.

"Kasırga" operasyonu adıyla da Antalya, İzmir, Ankara ve Adana'daki bazı belediyelerin ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla geçen yıl haziranda operasyon yapılmış, 34 kişi tutuklanmıştı.

Bir yıl süren takip sonucu geçen hafta CHP'li İzmir Büyükşehir ve Karabağlar ile Aydın Kuşadası belediyelerine yolsuzluk operasyonu düzenlenmişti. İhaleye fesat karıştırma ve yolsuzluk iddiasıyla düzenlenen baskınlarda, bazı belgelere el konulmuş, 17 kişi savcılık tarafından tutuklanmıştı. İzmirliler, belediyelere düzenlenen bu operasyonun seçimlerden önce yapılmasına büyük tepki göstermişlerdi.

BELEDİYELERDE İNCELEME SÜRÜYOR

İçişleri Bakanlığı'na belediyelerle ilgili gelen ihbar neticesinde Türkiye genelinde birçok belediyede incelemelerin sürdüğü öğrenildi. Bakanlığın bazı belediye başkanları ile ilgili soruşturma izni verdiği de öğrenildi. Müfettişlerin bütün bu değerlendirmeleri 12 Haziran seçimlerinden sonra yapacağı açıklandı.

BAKANLAR ŞIK BULMAMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 17 belediye çalışanı tutuklanmıştı. Seçim öncesi operasyon, AK Parti'den İzmir Milletvekili adayları Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı rahatsız etmişti. İki bakan da zamanlamayı hatırlatarak "Bu operasyonlar şık olmadı" demişlerdi.