BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kaset savaşları yeni bir pazar yarattı!

Gizli görüntülerinin yayınlanmasıyla kariyerlerine son veren siyasetçilerin imdadına bakın hangi teknoloji yetişti.

Abone ol

CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasından sonra MHP'den Mehmet Ekici, Recai Yıldırım ve Metin Çobanoğlu'nun da istifa kararı almasına neden olan gizli kameralar, izlenme ve dinlenme tehlikezindoen korunmak isteyenler sayesinde yeni bir pazar yarattı.

Frekans bulma becerilerine göre fiyatı 10 dolardan başlayıp 5 bin dolara kadar çıkabilen avcılar 10’a yakın ithalatçı firma tarafından artık Türkiye’ye de getiriliyor. İthalatçılar ların tespit edebilme mesafesinin 50 santimden başlayıp 300 metreye kadar çıktığını söylüyor. Verilen bilgilere göre çalışma prensipleri birbirine benzer olan kamera avcılarında fiyat belirleyen en önemli özellik düşük güçle çalışan bir gizli kamera ya da kayıt cihazını algılayabilme kabiliyeti. Frekans arayarak kameranın yerini tespit eden cihazlar olduğu gibi lazere benzer bir ışık çıkartarak kameranın küçük optik gözünün parlamasını sağlayan dedektörler de satışa sunulan çeşitler arasında. İthalatçılar "Türkiye'de gizli kamera ya da ses dinleme cihazı avcılarına ilgi hâlâ düşük. Kimse izlendiğini düşünmüyor. Hep başkalarını izleme derdinde. Casus telefon satışları avcılardan yüksek" diyor.

ALARMLA UYARIYOR

Frekans arayarak çalışan kamera avcıları sürekli ve otomatik olarak çevrede bulunabilecek yayın frekanslarını tarama özelliğine sahip. Yakaladığı gizli kameranın görüntüsünü üzerindeki LCD ekrandan gösteren dedektörler olduğu gibi, görüntüyü yansıtmayan da var. Cihazların, dinleme ya da izlemeyi tespit ettiği anda alarm vererek kullanıcıyı uyardığı söyleniyor. Ağırlığı ise 300-500 gram arasında değişiyor. Kameranın frekansını değil, optik camını tespit etmekte yardımcı olan diğer çeşitte sinyal bulma özelliği yok. Bu cihaz fiziksel tarama gerektirdiği için 'gizli kamerayı gizli gizli arama' lüksünü kaldırıyor.

EN PAHALI DEDEKTÖR TAYVAN MALI

Gizli kamera dedektörlerinde fiyat aralığı oldukça açık. İthalatçılar bu ürünler arasında en ucuzunun 'oyuncak grubu' olarak tanımladıkları Çin malı ürünler olduğunu, Çin mallarında fiyat aralığının 10-250 dolar arası olduğunu dile getiriyor. En pahalıları ise Tayvan'da üretilenler oluyor. Hassasiyeti makul, yarı profesyonel dedektör fiyatının 600 dolardan başladığını dile getiren yetkililer, "3G kameralar SIM karta ihtiyaç duyduğu için casuslukta kullanılmaz. Cihaz yakalanınca SIM karttan izleyen ya da dinleyenin kimliği ortaya çıkar. Casusluk için özellikle kablosuz kameralar tercih edilir. Bu kameraların frekansı da 900 megahertz ile 2.5 gigahertz aralığındadır." diyor.

1 MİLYON KALEM KAMERA SATILDI

Türkiye'de özellikle gizli kamera ve kayıt cihazı olarak çalışan kalemlere ilgi olduğunu söyleyen bir yetkili, "Bu kalemler Türkiye'ye geçen yıl gelmeye başladı. İlk geldiğinde tek bir ithalatçı, 6 ay boyunca bu kalemlerden 10 bin adet sattı. Bunun gibi ciddi satış yapan 4-5 ithalatçı vardı. Şu an Türkiye'de 1 milyon tane kalem kamera satılmış durumda" dedi. Kalem formatındaki ürünler sadece kameralar için değil, kamera avcısı olarak da üretilmiş durumda. Ancak bu kalem avcıların kamerayı tespit mesafesi ise 1-2 metrede kalıyor.

SEÇİM GÜNÜNE GÜN VERİLİYO

Türkiye'de gizli kamera avcısı satan çok sayıda internet sitesi var. Ancak ithalatçıların stoğunda en fazla yer tutan ürün grubu, LCD ekranı olmayan sinyal arayıcılar ile lens tarayıcılar oluyor. İthalatçılar LCD ekranlı ürün almak isteyenlere ise seçimlerin yapılacağı haziran ayına gün veriyor.

START CAM BUSTER PRO

Start marka kamera avcısı lazer teknolojisiyle çalışıyor. Cihaz ile ortam tarandığında, odada yer alan gizli kameranın optik camı ne kadar küçük olursa olsun parladığı iddia ediliyor. Ancak, aleti kullanırken kameranın tarandığı açı önemli. Kameranın baktığı yönden taranmazsa cam parlamıyor.

VTD 306

Frekans arayarak çalışan bu cihazın 5 saniyeden kısa sürede video frekansını bulduğu söyleniyor. Ayarlanabilir Mhz ayarı sayesinde el ile ya da otomatik olarak frekans taraması yapılabiliyor. Ayrıca gizli kameranın gösterdiği görüntüyü kullanıcının aynı anda tespit etmesini sağlıyor. Fiyatı 1200 TL (LCD'li cihazlar 2.200 TL'ye kadar çıkıyor)

PEN SPY DETECTOR

Ev telefonlarının içinde gizli dinleme cihazını da tespit eden bu kalem dedektör, böcek tipi dinleme cihazlarının yerini tespit edebiliyor. Yakınında bu cihazlar çalıştığında kalem ışıkla ikaz veriyor. Casus cihaz avcısı tüm casus alet frekanslarını sürekli tarıyor ve kontrol ediyor. Fiyatı 60 TL

RF SİGNAL DETECTOR 6

GHz frekansa kadar çalışan tüm dinleme cihazları ve gizli kameraları tespit ediyor. Işıklı ve sesli uyarı veriyor. Bulma özelliği ise kameraya göre 2 metre ile 5 metre arasında değişiyor. Sinyal seviyesine göre ton değiştiren sesli ikazı da var. 255 TL'ye satılıyor.

DİNLENME TESİSİNDE KAMERA SATIYORLAR

Gizli kamera satışlarının oldukça yoğun olduğunu söyleyen ithalatçılar, "Bu ürünler artık Bolu'da, yol üstündeki dinlenme tesislerinde bile 4-5 çeşit seçeneğiyle satışa sunuluyor" dedi.