BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Trabzonlu mucit Keban Barajına rakip

Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Yeşilalan köyünde yaşayan Yusuf Yılmaz isimli mucit, boşa akan dereden elektrik üretmeyi başardı.

Abone ol

Trabzon’dan 1965 yılında Van'ın Özalp ilçesine bağlı Emek köyüne göç eden Yusuf Yılmaz, orada bir süre kaldıktan sonra ekonomik şartlar sonucu 1974 yılında İstanbul’a göç etti.

Uzun yıllar marangozluk ve inşaat işleri ile uğraştıktan sonra geçtiğimiz yıllarda tekrar ata toprağı Çaykara’ya bağlı Yeşilalan köyüne dönen Yılmaz, ilk önce kendisine ait boş arsa üzerine ev yaptı. Evini yaptığı sırada bölgede boşa akan suyu gören Yılmaz, geçtiğimiz Ocak ayında su enerjisinden elektrik üretmeye karar verdi ve bu hayalini gerçekleştirmek için hiç bir teknik destek almadan tamamen kendi tasarımı olan hidroelektrik santralini kurdu. Yılmaz, deneme yanılma yöntemiyle çalışmalarını sürdürürken, uzun uğraşlar sonucu Mart ayı sonunda ilk elektrik üretimine başladı.

Yılda 125 bin kw saat elektrik enerjisi üretmeyi planladığını belirten Yusuf Yılmaz, “Yaklaşık 15 bin TL’ye mal olan santral ile artık kendi elektriğimi kendim üretiyorum. Bölgede başı boş akan onlarda bu şekilde dere veya sular var. Bu işi Karadeniz'de yaygınlaştırmak gerekiyor. Çünkü doğayı da tahrip etmeden basit bir yöntemle elektrik enerjisi üretebiliriz” dedi.