BIST 10.170
DOLAR 32,36
EURO 34,68
ALTIN 2.388,70
HABER /  SAĞLIK

Trabzon kanser haritası

Türkiye'de ilk defa Trabzon'un kanser yoğunluk haritası hazırlandı.

Abone ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu, haritayı araştırma görevlisi Ebru Çolak ile Sağlık İl Müdürlüğü'ne bağlı Kanser Kayıt Merkezi'nden aldıkları 2004-2005 yıllarına ait 678'i erkek, 462'si kadın olmak üzere bin 160 kanserli hastanın verilerine bağlı olarak hazırladıklarını söyledi.

Kanserle ilgili geçmişte sağlıklı veri tabanı bulunmadığını belirten Yomralıoğlu, kanser haritasını önümüzdeki yıllarda daha sağlıklı veri tabanı oluşması amacıyla hazırladıklarını söyledi.

Kansere yönelik mevcut veriler toplanarak, Trabzon'da kanser vakalarının yerleşim alanlarına göre nasıl dağıldığının coğrafi olarak gösterildiğini belirten Yomralıoğlu, ''kanser vakalarının dağılımının coğrafi bilgi sistemleri ile analiz edilmesi ve haritalar üzerinde gösterilmesi halinde kanserle mücadele çok daha etkin yapılacaktır'' dedi.

100 bin nüfus içinde 300'e kadar kanser vakası

Dünya Sağlık Örgütü'nün bir yerleşim yerinde 100 bin nüfus içinde 300'e kadar kanser vakasını normal olarak nitelendirdiğini belirten Yomralıoğlu, ''çalışmanın sonuçlarına göre, Trabzon genelinde kanserin riskli bir hastalık olmadığı, ancak bazı köylerde kanser sayısının sınır değerinin üzerinde olduğu gözlenmiştir'' dedi.

Prof. Dr. Yomralıoğlu, bu tür haritalarda kanser vakalarının coğrafyayla ilişkisinin de gözlenebileceğine dikkat çekti:

''Örneğin deri kanseri olan insanların daha çok güney yamaçlara bakan kısımlarda yaşadığını görüyoruz. İl genelinde kanser vakalarına vadi ve kıyı şeridi boyunca daha çok rastlanıyor.

Prostat kanseri ise 200-300 metreden yukarı alanlar içinde daha çok görülüyor. Diğer bir husus ise yine bu vakaların arazi kullanımı ve bitki örtüsü ile ilişkisini araştırmaya yöneliktir.

Vakaların yaklaşık yüzde 30'luk kısmı yerleşim ve tarım alanı dışında kalan alanlarda yaşıyor.''

Yüzde 20 ile akciğer

Trabzon'da görülen kanser türlerinin başında yüzde 20 ile akciğer, yüzde 12 ile deri, yüzde 10 ile mide ve meme, yüzde 7 ile mesane kanserinin geldiğini belirten Yomralıoğlu, ''harita bazında bazı hastalıkların dağılımı görülmektedir ancak kanser vakalarının dağılımını ilk kez harita üzerinde biz gösterdik. Bu çalışmayla tecrübe kazandık, projemizi TÜBİTAK'a sunduk. Projenin aynısını üç yıllık dönem içinde Doğu Karadeniz'deki diğer iller için de yapacağız'' dedi.

Yomralıoğlu, kanser vakalarının yoğunlaştığı bölgelerde çevresel koşulların irdelenmesi gerektiğini de dile getirdi.
CNN Türk