BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,62
ALTIN 2.412,41
HABER /  POLİTİKA

Selviden KEY eleştirisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, ''İktidarı Konut Edindirme Yardımı (KEY) ile ilgili eleştirdi.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, ''İktidar Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabında biriken paraları hak sahiplerine ödemek için ipe un sermemeli'' dedi.

Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti iktidarının ''çalışanların haklarını kaşıkla vermeden kepçeyle geri aldığını'' öne sürdü.

Çalışanların, ''Gelirlerine el konularak oluşturulan fonlarla hep aldatıldıklarını'' iddia eden Selvi, şunları kaydetti:

''En yüksek vergisi günü gününe aylığından alınan, en adaletsiz vergi olan dolaylı vergiyi ödeyen, en yüksek sosyal güvenlik pirimi her ay kesilen çalışanlardan, yıllardır değişik vaatlerle toplanan fonlar hiçbir zaman belirtilen amaca uygun değerlendirilmemiş, söylenen sonucu vermemiştir. Her uygulama, hak sahibi olan çalışanları  mağdur etmiştir. Alın terinden kesilen paralar eritilmiştir. Hesabı bile verilememiştir.''

Farklı adlarla 1961 yılından itibaren çalışanlardan yapılan kesintileri anımsatan Selvi, son olarak oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu'nun da, işçinin de işsizin de yararına hizmet etmediğini, getirdiği yükler nedeniyle, kayıt dışılığı hızlandırdığını, haksız rekabeti artırdığını kaydetti.

İktidarın, Zorunlu Tasarruf ve KEY hesaplarının tasfiyesi konusunda kamuoyunu yanılttığı ileri süren Selvi, ''Tasfiye edilen söz konusu fonlar değil posasıdır'' dedi. İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paranın şimdiden 20 milyar YTL'ye yaklaştığına dikkati çeken Selvi, bu fonun da ''hükümet tarafından önceki fonlarda olduğu gibi devleti fonlamakta ve faiz dışı fazla hesabının tutturulmasında kullanıldığını'' ileri sürdü.

Selvi, iktidarın emeğiyle geçinenleri ve kamuoyunu yanıltma çabalarından bir an önce vazgeçmesi gerektiğini ifade ederek, ''KEY hesabında biriken paraları hak sahiplerine ödemek için ipe un sermemeli, önceki müjdelerde olduğu gibi yeni hayal kırıklığı yaratmamalıdır'' dedi.

Selvi, İşsizlik Sigortası Fonu'nun gerçek anlamda amacına hizmet eder hale gelmesi için ilgili tarafların da görüşleri alınarak bir an önce gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.