BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.446,32
HABER /  GÜNCEL

Trabzon-Batum ortak pazarı…

Trabzon ve Batum arasında vizesiz ve harçsız geçiş uygulaması ticareti ve sınırdan giriş çıkışları patlattı.

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- Sarp sınır kapısında vizesiz ve harçsız giriş çıkış yapılmasına dönük uygulama, Trabzon ve Batum arasında adeta bir ortak pazar kurulmasına yol açtı. İki kent arasında ticaretin büyük oranda artış gösterdiği ve sınırdan giriş çıkışların yüzde 30 arttığı saptandı.

MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in Başbakana yönelttiği ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından yanıtlanan soru öneresinin yanıtında; 2008 yılı içinde Sarp sınır kapısından vizesiz ve harçsız geçişten yararlananların toplam sayısının; giriş 771 bin 218 çıkış 779 bin 674 olduğu belirtildi. Gürcistan’a geçiş yapanların sayısının giriş 722 bin 95 ve çıkış 725 bin 67 olduğunun da belirtildiği yanıtta, Bakan Ali Babacan, “Trabzon ve Batum arasındaki vizesiz ve harçsız geçiş uygulaması bölge ticaretinin gelişmesinde önemli o randa katkıda bulunmuştur” dedi.

KEMALPAŞA ORTAK PAZARI
Bakan Babacan, Batum’dan gelen Gürcistan vatandaşlarının günlük alışverişlerini dahi bölgede yaparak ülkelerine döndüklerini belirterek, şunları söyledi:

“Ülkemizdeki küçük çaplı işletme ve atölyelerde imal edilen ürünlerin ticareti de bölgede yapılmaktadır. Ayrıca, turizm faaliyetlerinde de artış görülmüştür. 2008 yılında Sarp sınır kapısında yolcu geçişlerinde önceki yıllara göre yüzde 30 artış gözlenmiştir. Bu artış büyük oranda bir sınır beldesi olan Kemalpaşa’da pazarın faaliyete geçmesinden kaynaklanmaktadır.”