BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,92
ALTIN 2.437,65
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

TOKİ ihaleyi iptal etti

İnşaat sektöründe artan maliyetler TOKİ'nin elini kolunu bağladı.

Abone ol

300 YTL olan metrekare fiyatlarının 400'e çıkması üzerine idare, 6 bin konutluk 16 ihaleyi iptal etmek zorunda kaldı

Piyasalardaki dalgalanmayla birlikte artan inşaat maliyetleri, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yeni projelerini zora soktu. TOKİ, inşaat dönemindeki belirsizlik nedeniyle, 16 ihaleyi iptal etme kararı aldı.

Daha önce yapılan sosyal konut ihalelerinde 300 YTL civarında gerçekleşen metrekare fiyatının, son zamanlarda gerçekleştirilen ihalelerde 400 YTL'nin üzerine çıkması bu kararda etkili oldu. İdare, ortaya çıkan fiyatların kamu menfaatine uygun olmadığını da gerekçe olarak gösterdi.

Projelere devam
Yetkililer, projelerin değil ihalelerin iptal edildiğini belirtirken, "İnşaat işlerine ait ana kalemler olan demir, çimento, beton gibi fiyatlarda meydana gelen aşırı yükseliş ve piyasalardaki belirsizlik dolayısıyla, ihalelerde ortaya çıkan fiyatlar bizi tatmin etmedi. Bir süre bekleyip, piyasayı gözlemeye karar verdik. Dengeler sağlanınca, yeniden ihaleler olacak" açıklamasında bulundu.

Bugüne kadar ihalesini yaptığı, inşaatını tamamladığı veya inşaatım sürdürdüğü konut sayısı 194 bine ulaşan TOKİ, gelecek yıl sonunda 250 bine ulaşmayı öngörüyor. İdarenin programa aldığı konut sayısı ise 400 bin. İptal edilen 16 ihale kapsamında, 6 bin konut, bir yurt binası, bir hastane, ilköğretim okulları, sosyal tesisler yapılması öngörülüyordu. İptal edilen ihaleler arasında, İstanbul Tuzla'da bin 284, Halkamda bin 108 konut yaptırılması işleri de bulunuyor.

Kaynak:Vatan