BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Bakan Gül ezber bozdu

Aleviler'e zorunlu din dersi tartışmalarına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katıldı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"nde görülen ve Alevilere zorunlu din dersini insan haklarına aykırı bulan davayı hatırlatarak, "Zorunlu din dersinin faydasının olmadığı görüldü" diye değerlendirdi.

Gül, din dersinin "içeriğinin" önemli olduğuna dikkat çekerek, hükümet olarak bu konunun parti politikaları doğrultusunda değerlendirileceğini söyledi. Gül, Tahran temaslarının ardından, Büyükelçilik rezidansında gazetecilerle sohbet etti. Zorunlu din dersi konusunda "Bu bir Anayasa maddesi. Bunun da Anayasa"ya ne zaman nasıl girdiğini herkes biliyor" diyen Gül, "kişisel" olduğunu vurguladığı görüşünü, şöyle aktardı:

MECBUR OLMASIN

"Benim fikrim, hiçbir şeyin zorunlu mecbur olmamasıdır. Ama bunun yanısıra, yapılan işin anlamlı olmasıdır. Zorlama, mecburiyet, bunların bir faydasının olmadığını herkes gördü. Ama "Benim çocuğum da din bilgilerini düzgün bir şekilde öğrensin" diyen ailelerin çocuklarına da okullarda en düzgün şekilde öğretilebilmelidir ki, ortaya düzgün bir şey çıksın. Zaten gelişmiş ülkelerin hepsinde de bu böyledir."

Gazetecilere "Hepiniz din dersi okudunuz" diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkes kendine sorsun şimdi, ne öğrendim diye. Bir iş zorunlu mecburi hale getirilip içi de boşaltılınca hiçbir işe yaramıyor. Ben bunu dışarıda gördüm. Dışarıda okuyan Türk çocuklarına bakanlar, nasıl ciddi din dersi eğitim verildiği görürler. Ailelerin arzusu yerine gelir." Gül bunların kendi kişisel görüşleri olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda tabii ki bizim parti politikamız önemlidir. Bunları kendi içimizde muhakkak ki tartışırız. Buna göre de gerekenler yapılır" dedi.