BIST 10.074
DOLAR 32,34
EURO 34,66
ALTIN 2.415,18
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Tıbbın geldiği noktayı bilin

Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan bir damla kan ile gelecek dönemlerde oluşabilecek zeka geriliğinin ortadan kaldırılabileceği bildirildi.

Abone ol

Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan bir damla kan ile gelecek dönemlerde oluşabilecek zeka geriliğinin ortadan kaldırılabileceği bildirildi.

Nevşehir Sağlık Müdür Vekili Dr. Şenol Sağır, metabolik ve kalıtsal hastalık olan ‘Fenilketonüri'nin erken tanı konulduğunda tedavi edilebildiğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde fenilketonürinin her 10 bin ile 30 bin yeni doğan bebekte gözlenmesine karşın, bu oranın ülkemizde her 3 bin ile 4 bin 500 bebekte görüldüğünü belirten Dr. Şenol Sağır, bunda Türkiye'de yaygın olan yakın akraba evliliğinin en temel etken oluşturduğunu kaydetti. Tedavi edilmediği takdirde bebeklerde zeka geriliğine yol açan fenilketonüri ile en etkin mücadelenin akraba evliliğinin en az düzeye indirilmesi ile mümkün olabileceğini anlatan Dr. Şenol Sağır, şöyle dedi:

“Gebeler, doğum öncesi kontrollerini düzenli yaptırmalı. Riskli gebeler belirlenerek, doğumları mutlaka uzman personel tarafından yaptırılmalı. Her yeni doğan bebeğin topuğundan alınacak 1 damla kan örneği ile gelecekte telafisi mümkün olmayacak ‘Fenilketonüri' hastalığının önüne geçilebilmektedir.”

Dr. Şenol Sağır, feniketonüri ve konjenital hipotiroidi tarama testlerinin doğum yapılan hastanelerde ve sağlık ocaklarında devam ettiğini ekledi.