BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,17
ALTIN 2.450,60
HABER /  EKONOMİ

Tetrapaktan çevreci çalışma

Küresel ısınma dünyanın önemli sorunları arasında. Tetra Pak, çevreci çalışmaları ve uygulamaları ile dikkat çekiyor.

Abone ol

Tetra Pak uluslararası alanda WWF ile “Küresel İşbirliği Anlaşmasını” imzalayarak, önümüzdeki beş yıl içinde karbondioksit (CO2) emisyonunun yüzde 10 oranında azaltmak için çalışmalara başladı. Halen tasarımdan geri kazanıma uzanan bir yaşam döngüsü içinde faaliyetlerini sürdüren Tetra Pak, tüm üretim ve dağıtım süreçlerinde sürdürülebilir bir çevre hedefini benimsiyor.

15 Şubat 2007, İstanbul; Tetra Pak, kurulduğu 1951 yılından bu yana benimsediği çevreci kurumsal kimliği ile küresel ısınmaya karşı harekete geçen ilk kuruluşlar arasında yer aldı. Tetra Pak bu alanda ilk önemli ve örnek adımını uluslararası alanda WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ile işbirliğine giderek attı.

WWF ile “Küresel İşbirliği Anlaşması”nı imzalayan Tetra Pak, anlaşma kapsamında önümüzdeki beş yıl içinde karbondioksit (CO2) emisyonunu yüzde 10 oranında azaltmayı hedefliyor. Kuruluş bunu sağlamak için hem toplam enerji kullanımını azaltacak, hem de kullandığı yeşil enerji oranını artıracak uygulamalar hayata geçirecek. WWF ve Tetra Pak, ormanların yönetimi ve iklim değişikliği konularında ortak çalışmalar da düzenleyecek.

Tetra Pak ve WWF, önümüzdeki üç yıl süresince Avrupa’da yeşil enerji için kaynak sağlanması konusunda da birlikte çalışacak. Tetra Pak ayrıca, WWF’nin uluslararası İklim Koruyucuları Programı’na da katılacak. Kuruluş anlaşma süresince, hem ticari hem de çevre performansını eş zamanlı artırmak amaçlı stratejiler izleyecek.

Dünyanın geleceği çevreci anlayışa bağlı

Tetra Pak faaliyetlerini tasarımdan geri dönüşüme uzanan bir hayat döngüsü içinde sürdürüyor. Kuruluş, ürettiği ambalajların yüzde 75’inin kağıt ve kullandığı hammaddenin ağaç olması nedeniyle, faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisini en aza indirgemeye odaklanıyor, faaliyetlerinin ve çevrenin sürekliliğini sağlamayı ilke olarak benimsiyor.

Bugün küresel ısınmaya karşı alınacak önlemler arasında sayılan pek çok uygulamayı Tetra Pak uzun süredir benimsemiş durumda ve ambalajlarının tasarım aşamasından başlayarak, iş ve üretim süreçlerinin her aşamasında çevreyi korumaya yönelik yaklaşımını hayata geçiriyor.

Tetra Pak hammaddesini modern bir yaklaşım ile işletilen, sürdürülebilir ormanlardan elde etmeye özen gösteriyor. Tetra Pak karton ambalajları, hafif oldukları için daha fazla ürünün daha az yakıt harcanarak taşınmasını sağlıyor, böylelikle atmosfere salınan zararlı gaz miktarı azalıyor. Tetra Pak ambalajlı ürün taşıyan bir kamyonun yükünün yüzde 96’sını taşıdığı sıvı gıda oluştururken, yalnızca yüzde 4’ünü Tetra Pak ambalaj oluşturuyor.

Üretim süreçlerindeki çevreci uygulamalar ile enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen Tetra Pak, 2002 ile 2005 yılları arasında ambalaj üretimini yüzde 17 oranında artırırken, enerji tüketimi sadece yüzde 1 oranında artış gösterdi. Ayrıca su tüketiminde yüzde 15, Uçucu Organik Bileşen salınımlarında yüzde 7, gömüye giden atık miktarında da yüzde 41’lik azalma elde edildi.

Tetra Pak, İzmir Fabrikasında yakıt olarak doğalgaza geçti. Kuruluş elektrik, yakıt ve su tüketiminin, toplam ve gömüye giden atıklarının ve Uçucu Organik Bileşen (UOB) salınımlarının ölçülmesini sağlayan Çevre Başarım göstergesini sürekli iyileştiriyor.

Türkiye’de Tetra Pak’ın başlattığı, içecek kartonlarının geri dönüşüm çalışmaları da, küresel ısınmaya karşı çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Tetra Pak Türkiye 2006 yılında müşterilerinin sunduğu içecek kartonlarının yüzde 32’sinin geri kazanılmasını sağladı.