BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

TESEVden çarpıcı Kürt raporu

Güneydoğu sorununa ilişkin bir rapor da TESEV'den geldi. Hükümete iletilen öneriler arasında bakın neler var?

Abone ol

TESEV’in hükümete öneriler başlığı ile hazırladığı raporda, Kürtçe’nin önündeki engellerin kaldırılması ve bölgedeki camilerde vaazların Türkçe ve Kürtçe verilmesi istendi.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) tarafından hazırlanan "Kürt Sorununun Çözümüne Dair Bir Yol Haritası: Bölgeden Hükümete Öneriler" başlıklı raporda, Kürt sorununun PKK'ya endekslenmemesi, siyasal, anayasal ve ekonomik reformların bir an önce yapılması istendi.

İŞTE ÖNERİLER

-Eğitimde Kürtçe ikinci dil ya da seçmeli olmalı, kamu hizmetinde Kürtçe'ye izin verilmeli.

-Camilerde Kürtçe vaaz verilmeli, devlet tiyatrolarında Kürtçe oyunlar sergilenmeli.

-Eğitim, sağlık ve adalet teşkilatında Kürtçe bilen eleman olmalı, atamalarda Kürtçe bilen, önyargısız kişiler tercih edilmeli. Kürdoloji Enstitüsü kurulmalı...

-Okullardaki "Türküm, doğruyum, çalışkanım" andı kaldırılmalı.

-Hasankeyf'te baraj inşası projesinden acilen vazgeçilmeli.

-KPSS ve ÖSS gibi merkezi sınavlarda bölgedeki çocuklar için özel düzenleme yapılmalı. .

DTP BASKI YAPTI

Panelin moderatörlüğünü yapan TESEV Demokratikleşme Programı Direktörü Etyen Mahçupyan ise, "Bu çalışma sırasında Demokratik Toplum Partisi üzerimizde çok baskı kurmaya çalıştı. Ancak Kürt meselesi bugün herhangi bir siyasi partinin temsil yeteneğinin üstündedir. Yardım konusunda aşırı istekli tavırları için kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.

AK PARTİ'YE ÖZEL GÖREV

Raporda, hükümetin ve Meclis'teki bazı siyasi partilerin DTP'ye uyguladığı tecrit politikasının gerilime yol açtığını belirten Kurban, DTP'ye karşı kapatılması istemiyle açılan davada AK Parti'ye özel görev düştüğü bildirildi.
Gazeteci-yazar Cengiz Çandar da "Bugüne kadar PKK'nın dahi ne istediği tam olarak bilinemiyordu. Ama bu rapor artık bir milat oluşturuyor. Kürtlerin ne istediği konusunda elimizde somut bir rapor var" dedi.